Alert zijn voorkomt inbraken

Tips om inbraken tijdens vakantieperiode te voorkomen

logopolitieVakantieperiodes en evenementen zijn voor inbrekers ideale gelegenheden om huizen binnen te sluipen. Maar als bewoners slim en oplettend zijn, kunnen ze zelf veel doen om dit te voorkomen. "Alert blijven en je huis beveiligd achterlaten. Daar draait het om", zegt Jan Hoogstraten van de politie.

"Of je nu kort of lang van huis bent, doe gewoon altijd je ramen dicht", zo adviseert Hoogstraten. "Dat is één tip, maar er zijn er zoveel. Het voorkomen van inbraken is altijd een optelsom van gedrag van de bewoners en middelen die bijvoorbeeld politie of gemeente inzetten. De politie heeft vanaf eind 2012 bij wijze van proef in twee wijken in Rotterdam (Bloemhof en Schiebroek) het middel Smartwater ingezet. Smartwater is een preventief beveiligingsmiddel. Het is een unieke vloeistof die op waardevolle spullen aangebracht kan worden."

Speciale lamp
Wanneer er bij een inbraak spullen worden gestolen, dan kan de politie met een speciale lamp de aangebrachte code lezen en de eigenaar snel opsporen. Ook zijn er in de genoemde wijken Smartwaterstickers bij de voor- en achterdeuren geplakt en zijn er waarschuwingsborden geplaatst die aangeven dat er Smartwater gebruikt wordt. De combinatie van middelen heeft ervoor gezorgd dat de woninginbraken in Bloemhof en Schiebroek met een kwart zijn afgenomen.

Bel 112
De politie ziet ook graag dat mensen vaker 112 bellen. Hoogstraten: "Veel mensen vinden het nog eng om dat nummer te bellen. Maar het is enorm belangrijk. Het alarmnummer is er voor spoedeisende hulp. Dus wanneer iemands leven in gevaar is of wanneer mensen getuigen zijn van een misdrijf. Maar dus ook als u in de nacht glasgerinkel hoort bij de buren, die net op vakantie zijn. Agenten kunnen dan meteen reageren en zelfs inbrekers op heterdaad aanhouden. Want wist u dat de politie de meeste inbrekers aanhoudt na een 112-melding? Bel daarom direct 112 als u een verdachte situatie ziet of hoort of als u getuige bent van een misdrijf!"

Meer tips om inbraken te voorkomen vindt u op www.politie.nl/onderwerpen/woninginbraak.html.

DeltaFiber