Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Aleyon biedt schuldhulpverlening op Goeree-Overflakkee

Foto

Middelharnis - Uit een onderzoek van Experian, wereldwijd gespecialiseerd in consumenteninformatie, blijkt dat ruim 176.000 huishoudens, ruim 2,5 procent van alle Nederlandse huishoudens, risicovolle schulden hebben (Bron: Algemeen Dagblad). Steeds meer mensen komen, vaak buiten hun schuld, op zwart zaad te zitten. Jaap Verplanke en Peter Spuij, juristen bij Rechtspraktijk Middelharnis, en Dirk en Maurice Groenendijk, accountants bij het administratiekantoor LBC te Goes, richtten kortgeleden de stichting Aleyon op.

Stichting Aleyon; bewindvoering en inkomens- en budgetbeheer
De stichting Aleyon is opgezet met als doelstelling om mensen uit de schulden te halen en hun zelfstandig te leren omgaan met geld. ‘Vanuit de juridische-, financiële- en administratieve discipline constateerden wij dat er een grote behoefte is aan bewindvoering en begeleiding op financieel gebied,' vertelt Peter Spuij. Beide partijen zijn werkzaam op het sociaal-maatschappelijke vlak en besloten daarom recent hun krachten te bundelen en een stichting op te richten waar mensen terechtkunnen voor schuldhulpverlening.

Bewindvoering kan aangevraagd, of opgelegd worden, wanneer iemand niet meer in staat is om zijn/haar financiële belangen te behartigen, of dit niet meer wil. ‘Bewindvoering is een voorziening die bedoeld is voor mensen die door hun lichamelijke of geestelijke situatie problemen hebben met hun financiële administratie en/of het omgaan met geld. Aleyon beheert (een gedeelte van) het vermogen van degene die onder bewind staat,' vertelt Jaap Verplanke. U kunt bij de stichting Aleyon terecht als u vrijwillig bewindvoering wilt aanvragen. Ook de rechtbank kan aanvragers van schuldhulpverlening doorverwijzen naar deze stichting. De stichting heeft toestemming van de Rechtbank in Middelburg en Rotterdam om bewindvoeringen te doen. De bewindvoerders van stichting Aleyon verzorgen ook de aanvraag van bijzondere bijstand bij de gemeente, wanneer iemand niet in staat is om de kosten die verbonden zijn aan dit traject te kunnen voldoen.

Inkomens- en budgetbeheer komt in een aantal opzichten overeen met bewindvoering. Bij het inkomens- en budgetbeheer beheert Aleyon het volledige budget. De stichting beheert, gedurende de schuldaflossingperiode, het inkomen en budget van de cliënt. ‘Het inkomen van de aanvrager wordt (gedeeltelijk) gestort op een aparte, wettelijk beschermde rekening. Van deze rekening worden de vaste lasten betaald, alsook de schuldaflossingen aan de crediteuren. De cliënt krijgt op een andere rekening, in wekelijkse termijnen, een vast bedrag voor levensonderhoud en rekeningen naar (beperkte) keuze,' aldus Peter Spuij. ‘Wanneer er sprake is van een (tijdelijke) onbalans in de financiële situatie, doordat er bijvoorbeeld een inkomensdaling is, kan door middel van inkomens- en budgetbeheer de balans weer teruggevonden worden. Dit gebeurt door middel van budgetbegeleiding. Hierbij wordt aangeleerd hoe er verstandig met geld omgegaan kan worden, zodat er geen financiële problemen meer zullen optreden. Inkomens- en budgetbeheer is in principe toegankelijk voor iedereen die zelf geen grip meer heeft op de zaak,' aldus Jaap Verplanke.

Voor nadere informatie en verdere uitleg over schuldhulpverlening kunt u contact opnemen met de vestiging van stichting Aleyon in Middelharnis, via telefoonnummer: 0187-483267, of met vestiging Goes, via telefoonnummer: 0113-228382, u kunt een e-mail sturen naar: info@aleyon.nl, of u kunt de website bezoeken: www.aleyon.nl.

Tekst: Emiel Vijfhuizen