Anglia geeft Engels bij kinderen een boost

Foto

In het schooljaar 2013/2014 bood de Prins Maurits voor het eerst een gratis Anglia-cursus aan voor basisschoolleerlingen. Tien weken lang kwamen 28 kinderen op hun vrije woensdagmiddag naar de christelijke scholengemeenschap in Middelharnis. Met succes want alle deelnemers haalden het bijbehorende internationale certificaat. De tweede editie blijkt nog populairder: er doen maar liefst 93 kinderen mee.

Anglia: tailor made
Een vreemde taal leren kan een heerlijke uitdaging zijn, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Voor sommige kinderen is het juist een struikelblok. Dat zien Engels-docenten dagelijks in de gewone les. Om het onderlinge niveauverschil te verkleinen, biedt de Prins Maurits de cursus Anglia aan. "Met deze persoonlijke en interactieve cursus dagen we de taaltalenten net wat extra uit, terwijl we de achterblijvers juist bijspijkeren," legt docent Max Hamelink uit. "Precies op het niveau dat bij het kind past. Tailor made!"

Speciaal voor basisschool
Dat de Prins Maurits een Anglia-cursus aanbiedt voor leerlingen uit groep 7 en 8 is volgens Hamelink volkomen logisch: "Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het leren van een nieuwe taal. Bovendien is deze cursus een leuke kennismaking met het voortgezet onderwijs." Hamelink doelt hiermee op de aanpak: deelnemers zitten niet voortdurend met de neus in de boeken, maar ze gaan gewoon lekker aan de slag met Engels. Elke woensdagmiddag heeft zo zijn eigen thema, waarin leeftijdgenootjes in kleine groepjes luisteren, schrijven, lezen en hardop oefenen.

100% score
Aan het begin van de cursus doet iedereen een placement test. Deze test stelt vast op welk niveau ieder kind aan het eind van de rit examen doet. Hamelink: "Vorig jaar slaagde iedereen en dat is natuurlijk een fantastische ervaring. De kinderen vertrekken niet alleen met een internationaal erkend certificaat, maar belangrijker is dat ze hier zelfvertrouwen hebben getankt. Voor ons is die score plus het recordaantal aanmeldingen het bewijs dat deze Anglia-cursus aanslaat."

Quite important
Het mooie is dat de cursus niet op zichzelf staat, want eenmaal op de middelbare school kunnen leerlingen het Anglia-programma jarenlang volgen. Ieder jaar wordt steeds een tikkeltje moeilijker. Hamelink concludeert dan ook: "Leerlingen die Anglia doen, halen betere cijfers voor Engels en zijn vaak veel enthousiaster over het vak. Uiteindelijk werkt dat in hun voordeel. Deze wereldtaal is op school 'quite important', want het is een verplicht examenvak."