Nu op de radio: Archipel Love Songs

Baggerwerk kerkgracht Dirksland uitgesteld

Waterschap Hollandse Delta stelt samen met gemeente Dirksland het baggeren van de Kerkgracht uit tot na 15 juli 2009. Na afloop van het broedseizoen starten de werkzaamheden en de afvoer van het licht verontreinigd slib. In de tussenliggende tijd vangt de gemeente de schildpadden op voor opvang naar het landelijke schildpaddenopvangcentrum.

Uitstel baggerwerkzaamheden
Het plan om tijdens de baggerwerkzaamheden de schildpadden uit te filteren en naar het landelijke schildpaddenopvangcentrum in Alphen aan de Rijn te brengen is niet mogelijk. Het slib is licht vervuild waardoor strenge verwerkingsregels gelden. Op basis van milieuwetgeving is het niet toegestaan de schildpadden vóór het baggeren uit de modder te halen of in het opslagdepot te zoeken.

Waterschildpadden in kerkgracht
Het uitstel tot na het broedseizoen geeft deskundig personeel van de gemeente de tijd om de schildpadden te vangen. Tegen de starttijd van de werkzaamheden zijn de schildpadden weer actief en daarmee in staat te vluchten.

De mening van de bewoners van Dirksland en het welzijn van de waterschildpadden is zorgvuldig afgewogen. Volgens de dierenbescherming Rotterdam-Rijnmond en het schildpaddenopvangcentrum zijn de wintermaanden juist ideaal om te baggeren. De schildpadden liggen dan diep in de modder in winterslaap en bewegen nauwelijks. Bij elke 'schep' kunnen zij dan gemakkelijk uit het slib worden gevist. Dit is helaas niet mogelijk vanwege het licht vervuilde slib dat naar een depot in Hoek van Holland zal worden afgevoerd.

Verzoek aan inwoners van Dirksland
Waterschap Hollandse Delta en de gemeente Dirksland doen een dringend verzoek aan de inwoners van de gemeente: laat geen schildpadden meer vrij in de kerkgracht en ga vooral ook niet proberen de schildpadden te 'redden'.