Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Band tussen Middelharnis en Nijmegen

Wie van Nimwegen heet, heeft door zijn achternaam een band met de stad Nijmegen. In Middelharnis woont een opvallende grote hoeveelheid Van Nimwegens. Wat zou daar de reden van zijn? Dat valt te achterhalen op de Van Nimwegen Dag. Nijmegen is op vrijdag 26 augustus 2011 Nijmegen dé ontmoetingsplek voor mensen met een achternaam die verwijst naar een afkomst uit Nijmegen. Alle Van Nimwegens uit Middelharnis zijn ook van harte welkom.

Drie Van Nimwegens, waaronder Peter van Nimwegen uit het Noord-Hollandse Stompetoren kwamen met het idee om in de Waalstad een ontmoetingsdag te organiseren voor al hun naamgenoten die over de hele wereld te vinden zijn. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis organiseert nu samen met AltijdNijmeegs.nl een speciaal programma voor de Van Nimwegens, voorafgaand aan het middeleeuwse Gebroeders van Limburgfestival (26-28 augustus).

De Van Nimwegen Dag bestaat uit een exclusieve ontvangst in het stadhuis, stadswandelingen, een lunch en rondleiding in Museum Het Valkhof. Verder wordt een bezoek gebracht aan de Mariken van Nimwegen tentoonstelling in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. In het Regionaal Archief is er een stamboomworkshop speciaal voor de Van Nimwegens. Door te graven in de familiegeschiedenis kan verklaard worden waarom er tegenwoordig zoveel Van Nimwegens in Middelharnis wonen.

Mariken van Nimwegen, het bekende personage uit het middeleeuwse verhaal, zal haar ‘familie' hartelijk welkom heten tijdens deze dag. Bij het Mariken standbeeld op de Grote Markt wordt een bijzondere groepsfoto gemaakt. Voor de deelnemers aan de Van Nimwegen Dag zijn er speciale verblijfsarrangementen rond de dag en het festival. Van Nimwegens en andere mensen met een ‘Nijmeegse naam (bijv. Van Nieuwmegens of Neomagus) kunnen zich aanmelden voor de Van Nimwegen Dag via altijdnijmeegs.nl/vannimwegendag. Aanmelding voor de Van Nimwegendag kan t/m uiterlijk 14 augustus 2011. Wie gebruik wil maken van het arrangement moet zich aanmelden voor 1 augustus 2011.

Het Gebroeders van Limburgfestival, dat plaatsvindt van vrijdagavond 26 t/m zondag 28 augustus, is in zeven jaar tijd uitgegroeid tot het grootste middeleeuwse festival van Nederland. Verspreid over de hele Nijmeegse binnenstad brengen kooplieden, ambachtslieden, ridders, edelen en muzikanten de Middeleeuwen tot leven. De gebroeders van Limburg, de notoire middeleeuwse kunstenaars, en Mariken van Nimwegen vervullen de hoofdrol tijdens dit festival voor jong en oud.

Meer informatie over het Gebroeders van Limburgfestival is te vinden op gebroedersvanlimburgfestival.nl