Luister radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij of kijk live TV

Bescherm je huis tegen inbraak tijdens de donkere dagen

Foto

Met de winter voor de deur worden de dagen korter, en dat biedt inbrekers meer kansen om toe te slaan. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om het hen niet te makkelijk te maken.

1. Sluit ramen en deuren goed af 
Het lijkt vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat je ramen dicht zijn en de deuren op slot als je het huis verlaat, zelfs voor een korte boodschap. 

2. Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur 
Inbrekers kunnen soms via de brievenbus of door de deur de sleutels bereiken. Zorg ervoor dat sleutels altijd op een veilige plek liggen.

3. Creëer de illusie dat je thuis bent 
Als je 's avonds weggaat, laat dan een lichtje aan. Daarnaast is het handig om niet alles op te ruimen, zoals een mok op tafel laten staan. Dit wekt de indruk dat er iemand thuis is.

4. Zorg dat waardevolle spullen uit het zicht zijn 
Laat laptops, telefoons, en andere waardevolle spullen niet zichtbaar vanaf het raam liggen.

5. Vraag buren om een oogje in het zeil te houden 
Als je voor langere tijd weg bent, vraag dan je buren om op je huis te letten. Zij kunnen verdachte situaties snel opmerken.

6. Sluit je aan bij een buurtpreventiegroep 
Als er nog geen buurtpreventiegroep actief is in jouw buurt, overweeg er dan zelf een te starten. Samen met je buren kun je sneller verdachte situaties signaleren en de buurt veiliger maken.

Bel 112 bij verdachte situaties  
Ziet of hoort iemand iets verdachts? Wacht niet af en bel direct 112. De politie geeft aan dat ze liever te vaak komen dan te laat, en een snelle melding vergroot de kans dat inbrekers op heterdaad worden betrapt.

Met deze eenvoudige maatregelen kun je ervoor zorgen dat je huis een stuk minder aantrekkelijk wordt voor inbrekers. Zorg ervoor dat je voorbereid bent op de winter en maak het inbrekers niet te makkelijk.