Blauwe Vlaggen voor Goeree-Overflakkee

Foto behorende bij Blauwe Vlaggen voor Goeree-Overflakkee
Foto behorende bij Blauwe Vlaggen voor Goeree-Overflakkee
Foto behorende bij Blauwe Vlaggen voor Goeree-Overflakkee

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag heeft voor 2012 in Nederland 140 Blauwe Vlaggen toegekend. Dit is een stijging van 9% ten opzichte van 2011. Met dit hoge aantal behoort Nederland tot de Europese koplopers van de Blauwe Vlag-campagne. De Blauwe Vlag werd uitgereikt aan 52 Nederlandse stranden en 88 jachthavens.

De uitreiking vond plaats op 25 mei 2012 in Grand Hotel Huis ter Duin te Noordwijk aan Zee. In het bijzijn van Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje maakte juryvoorzitter Patrick Poelmann bekend dat W.S.V. Herkingen, de Ouddorpse stranden Westerduinpad en Brouwersdam 'De Kous', Marina Port Zelande, Marina Herkingen, Jachthaven Middelharnis en Jachthaven Atlantica de Blauwe Vlag mogen voeren in 2012.

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

Internationale erkenning
Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland probeert de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. De Blauwe Vlag is een internationale erkenning voor de inspanningen van kustplaatsen en jachthavenbeheerders. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor goede stranden, veilig en schoon zwemwater en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale organisatie.