Nu op de radio: Archipel bij nacht

Boeren hoeven kosten onderzoek niet te betalen

Boeren die op Goeree-Overflakkee te maken hebben met een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied en willen uitbreiden, hoeven de kosten voor onderzoek naar de effecten van de uitbreiding niet te betalen. De gemeente Goeree-Overflakkee neemt ze voor haar rekening. Die toezegging heeft LTO Noord in Zuid-Holland per brief van de gemeente ontvangen.

LTO Noord had in 2012 beroep aangetekend tegen het bestemmingsplan voor het buitengebied van de voormalige gemeente Goedereede. Boeren met uitbreidingsplannen zouden de kosten voor onderzoek naar de effecten in de Ecologische Hoofdstructuur en Natura 2000-gebieden zelf moeten betalen. Dit onderzoek is in sommige situaties verplicht.

De gemeente Goeree-Overflakkee laat weten bewust te kiezen voor maatwerk en niet voor een grootschalig eigen onderzoek tijdens de planperiode, waarbij alle uitbreidingen bij elkaar worden opgeteld. Het resultaat hiervan zou kunnen leiden tot een stop op uitbreiding van de boerenbedrijven, meldt de gemeente Goeree-Overflakkee. LTO Noord heeft het beroep bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan inmiddels ingetrokken

"Dit is een mooi voorbeeld van hoe LTO en gemeenten samen kunnen optrekken tegen de jungle van tegenstrijdige en overlappende regelgeving", aldus beleidsadviseur Andries Middag van LTO Noord Zuid-Holland.