Boerenyoghurt uit Sommelsdijk verkozen tot de allerlekkerste

Foto

De yoghurt van de familie Van Schaik uit Sommelsdijk werd door de smaakdeskundigen in de jury omschreven als een yoghurt met een elegante, levendige en sprankelende smaak, een spannend zuurtje, een mooie structuur en een prettige geur. Donderdag 10 maart 2016 werden alle winnaars Cum Laude 2016 in Kamerik bekendgemaakt en gehuldigd.

Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen. Wat bijna 30 jaar geleden begon als een verkiezing om de beste Goudse Boerenkaas, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan boeren met alle mogelijke soorten zuivel - met inbegrip van kaas - kunnen deelnemen.

Boerenkaas is door de Europese Unie erkend en beschermd als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Alleen kaas die echt op de boerderij bereid is, met de verse, rauwe melk afkomstig van de eigen veestapel, mag Boerenkaas heten. Anders dan bij Boerenkaas, is de naam 'Boeren' voor zuivel van de boerderij niet beschermd. Het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel is altijd de garantie dat de zuivel ook echt op de boerderij bereid is, met de melk van de eigen koeien, schapen of geiten.

Op 7 maart 2016 beoordeelden professionele keurmeesters de kazen en andere zuivelproducten. Bij deze 'technische keuring' wegen 'geur' en 'smaak' het zwaarst, maar ook het uiterlijk en de 'consistentie' zijn belangrijk: hoe 'voelt' het product in de mond? Is de kaas lekker smedig? Zijn de gaatjes mooi verdeeld over de kaas? Is de yoghurt mooi glad, de karnemelk niet te dun of juist te dik? De boter glad en goed smeerbaar? Voor zuivelproducten is bovendien de pH (zuurtegraad) een belangrijke graadmeter.

Vervolgens zijn alle producten die de technische keuring glansrijk hebben doorstaan op 8 maart in een uitgebreide proeverij een dag lang door 32 smaakdeskundigen beoordeeld op geur en smaak.

Tijdens deze proeverij bleek de boerenyoghurt van Kaasboerderij de Westplaat de lekkerste in de categorie. De jury gaf gemiddeld het cijfer 8,8. Op hun boerderij in Sommelsdijk maakt de familie Van Schaik al bijna 30 jaar Boerenkaas en sinds 2009 ook een groot assortiment zuivelproducten.

Andere categorieën in de landelijke Cum Laude verkiezing zijn onder andere boerenboter, boerenkarnemelk en overige boerderijzuivelproducten. Voor kaas zijn er onder andere de categorieën 'Goudse Boerenkaas' (deze soort wordt op ruim 90% van de 249 kaasboerderijen die Nederland nog telt gemaakt), Boeren-Leidse met sleutels, kruidenkaas, geiten-/schapenkaas en 'kaas met een verhaal'. In deze laatste categorie bepaalt niet alleen de smaak, maar ook het 'verhaal' van de boerderij wie de winnaar is.

Alle categorie-winnaars mogen samen met de top-25 boeren in de categorie Goudse Boerenkaas tijdelijk het predicaat 'Cum Laude' voeren. Een overzicht van deze boeren is te raadplegen op www.boerderijzuivel.nl.

DeltaFiber