Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Bollen van de Ooster vanaf 1 april ruimer toegankelijk

Op 1 april 2011 gaat het zomerregime in voor het rustgebied Bollen van de Ooster, voor de kust van Goeree. Het gedeelte dat toegankelijk is voor recreatie, scheepvaart en visserij wordt daarmee groter. Rijkswaterstaat start uiterlijk in de laatste week van maart met het aanpassen van de betonning.

Zomerregime
De Bollen van de Ooster is een rustgebied voor de zeehond en een foerageer-, rust- en ruigebied voor de zwarte zee-eend en de grote stern. Dit rustgebied ligt in zee, enkele kilometers voor de Brouwersdam en de kust van Goeree en is jaarrond gesloten, met uitzondering van beperkte vormen van doorvaart en recreatie. Het rustgebied is in de zomerperiode (1 april-1 november) kleiner dan in de winterperiode (1 november - 1 april). Duikeenden, waaronder de zwarte zee-eend, bevinden zich in deze periode in minder grote aantallen dicht onder de kust of vertrekken zelfs naar noordelijke streken. Hierdoor volstaat het handhaven van een kleiner rustgebied voor deze vogels. Voor de visserij, scheepvaart en recreatie wordt hiermee gedurende een half jaar een ruimer gebied toegankelijk.

Markering
Rijkswaterstaat start uiterlijk in de laatste week van maart met het verplaatsen van vaarwegmarkering, gele tonnen, die de grenzen van het gebied aangeven. De werkzaamheden duren naar verwachting tot in de eerste week van april.

Natura 2000-gebied Voordelta
Het rustgebied Bollen van de Ooster maakt deel uit van de Voordelta, waarvoor een beheerplan geldt in het kader van Natura 2000. Doel hiervan is het keren van de achteruitgang van de biodiversiteit in het gebied en het compenseren van natuurverlies door de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Dit beheerplan kwam in 2008 tot stand in nauw overleg met alle belanghebbenden in het gebied, waarbij een balans werd gevonden tussen beleven, gebruiken en beschermen.

Bollen van het Nieuwe Zand
Ook voor de Bollen van het Nieuwe Zand geldt een zomerregime. Dit rustgebied voor de zwarte zee-eend is per 1 mei weer 2011 toegankelijk voor recreatie, scheepvaart en visserij, tot 1 november.