Nu op de radio: Country Express

Borden stiltegebieden opnieuw geplaatst

In augustus en september 2011 worden de borden voor stiltegebieden opnieuw geplaatst. Begin jaren negentig heeft de provincie 16 stiltegebieden aangewezen, waar rust en stilte worden beschermd. In deze gebieden overheersen de natuurlijke geluiden.

In de loop van de jaren zijn veel borden verdwenen. Bovendien is in april 2011 op enkele plaatsen de begrenzing van de gebieden gewijzigd. Volgens de provinciale milieuverordening moeten de grenzen van stiltegebieden duidelijk herkenbaar zijn. De borden worden geplaatst langs de weg of het fiets- of voetpad waar recreanten het stiltegebied binnengaan. De kaarten van en meer informatie over de stiltegebieden kunt u vinden op Beleef de stilte.

Stiltegebieden
Even lekker weg van de drukte. Even lekker genieten van de geluiden van de natuur. Daarvoor kunt u terecht in 1 van de 16 stiltegebieden die Zuid-Holland rijk is. Variërend van een uitgestrekt duingebied tot een jungle waar de natuur het voor het zeggen heeft.

Wat mag in een stiltegebied?
Om stiltegebieden zo stil mogelijk te houden gelden een aantal regels. Gemotoriseerd verkeer, grootschalige evenementen of andere bronnen van lawaai zijn verboden. Gebiedseigen geluiden - zoals een boer die zijn land bewerkt met een tractor - zijn wel toegestaan. Die horen gewoon bij het beleven van het landelijk gebied. Alle activiteiten waarbij weinig lawaai ontstaat zijn toegestaan. U kunt er dus in alle rust genieten en zelfs actief recreëren.

Hoe stil is een stiltegebied?
De grenzen van de stiltegebieden zijn zo vastgesteld dat het geluid in de gebieden de 40 decibel niet overstijgt. Dit is te vergelijken met het geluid van zingende vogels. Natuurlijk ontkom je er in Zuid-Holland niet aan dat er af en toe een vliegtuig overvliegt of het verkeersgeluid door een bepaalde windrichting te horen is. Maar afgezien daarvan is de stilte die de bezoeker hier ervaart onovertroffen. Daarbij geldt: hoe stiller een gebied, hoe duidelijker de geluiden van veraf opvallen.

Welke stiltegebieden zijn er?
Noordwijk - De Zilk
Den Haag - Katwijk
Monster
Voorne's Duin
Kop van Goeree
Grevelingen - Dirksland
Leiden - Zoetermeer - Alphen aan den Rijn
Midden-Delfland
Haringvliet - Overflakkee
Nieuwkoop en omgeving
Reeuwijk
Krimpenerwaard - Alblasserwaard
Vijfheerenlanden
Rhoon
Hoeksche Waard
Dordrecht en omstreken