Nu op de radio: De late avond

Brandweerdiploma voor Sem (5) tijdens Opkikkerdag

Foto behorende bij Brandweerdiploma voor Sem (5) tijdens Opkikkerdag
Foto behorende bij Brandweerdiploma voor Sem (5) tijdens Opkikkerdag
Foto behorende bij Brandweerdiploma voor Sem (5) tijdens Opkikkerdag

Even vergeten dat je ziek bent of pijn hebt en een hele dag onbezorgd genieten. Dat is de bedoeling van de Super Opkikkerdag van Stichting Opkikker en dat was precies wat de 5-jarige Sem Versluis uit Stellendam en zijn ouders, broertje en zusje overkwam. Op zaterdag 17 november 2012 kon het gezin de hele dag in bungalowpark de Eemhof in Zeewolde met volle teugen genieten van heerlijk eten, verschillende optredens en onvergetelijke activiteiten.

Precies vijf maanden geleden kreeg de kleine Sem heet frituurvet over zich heen waardoor hij voor 44 procent verbrand raakte. Moeilijke maanden in het ziekenhuis volgen, wat voor de pedagogische medewerker van het Maasstad Ziekenhuis reden is om het gezin op te geven voor een Opkikkerdag. "Ik werd opgebeld met de vraag of we dit goed vonden en ik was meteen enthousiast," vertelt zijn moeder Mariëtte over de uitnodiging. Sem is niet langdurig ziek in de klassieke zin van het woord, maar tot zijn achttiende volgt nog een lange weg van operaties en revalidatie. "De transplantaties zijn achter de rug, maar de helft van zijn lichaam is verbrand. Littekens rekken niet mee zoals gewone huid dus zolang hij groeit, blijven er steeds operaties komen. Hij krijgt momenteel ook twee keer per week fysiotherapie en huidtherapie, er is dus elke dag wel iets," legt ze uit.

Drukpak
Sem gaat inmiddels weer naar school en heeft gelukkig geen weet van alles wat hem nog te wachten staat. Ook heeft hij geen pijn maar door het genezingsproces heeft hij wel veel last van jeuk. "Daar krijgt hij medicatie voor en draagt hij 24 uur per dag een drukpak. Dat is een soort steunkous maar dan in de vorm van een jasje, handschoenen en een maillot, dit oefent druk op de zenuwen uit en moet voorkomen dat de littekens teveel gaan woekeren."

Door deze zware situatie voor het hele gezin, komt de familie Versluis in aanmerking voor de Super Opkikkerdag. "Het was super, helemaal geweldig en een onvergetelijke dag," blikt Sems moeder enthousiast terug op dit dagje uit. "We zijn zo in de watten gelegd en hebben echt een topdag gehad met allemaal dingen die je normaal niet doet." Het in de watten leggen begint al op vrijdagavond, in verband met de lange reistijd krijgt het gezin een gratis hotelovernachting aangeboden. "In de hotelkamer lag een tas van de stichting met daarin allemaal lekkere dingen zoals snoep, chips en cola. We vielen steeds van de ene verbazing in de andere." Een dag later moet het gezin zich 's ochtends melden bij de Eemhof zonder een idee van wat hen allemaal te wachten staat. Tijdens een intakegesprek worden door de organisatie verschillende vragen gesteld waarmee vervolgens een programma wordt samengesteld. "Ze vragen bijvoorbeeld of je hoogtevrees hebt, van koken houdt, wat je zou kiezen als het gaat om een limousine of een brandweerwagen, dat soort vragen," legt Mariëtte uit.

Brandweerdiploma
"'s Ochtends bij de Eemhof stond iemand in een Opkikkerpak bij een boog met ballonnen en een soort erehaag van honderd tot honderdvijftig vrijwilligers. Dan voel je je echt bijzonder, het is zo'n mooie ervaring dat zoveel vrijwilligers een vrije dag ervoor over hebben." Het gezin krijgt twee persoonlijke vrijwilligers die hen de hele dag helpen met tassen dragen en het duwen van de kinderwagen. Na een ontspannen ochtendje in het zwembad volgt 's middags een professionele fotoshoot met het gezin en kunnen de jongens daarna aan de slag met de brandweer. "Ze mochten helpen bij verschillende brandweeroefeningen zoals blussen, een dier redden en metaal doorknippen. Daarna kregen ze een brandweerdiploma en konden ze zo bij de brandweer," lacht Sems moeder terwijl ze de dag samenvat. "Er was ook een vuurkorf en dat vond Sem in het begin wel eng, hij zei ook dat dat wel gevaarlijk was. We hebben uitgelegd dat de brandweer ervoor is om te zorgen dat mensen niet verbranden en toen wilde hij toch wel graag brandweerman worden."

De onvergetelijke dag wordt afgesloten met een heerlijk warm buffet en verschillende optredens. "Het was allemaal ontzettend goed verzorgd en het is belangrijk dat zulke dingen gebeuren zodat je alles kan loslaten en energie krijgt voor de komende periode. Dat is echt goud waard."

Met deze energie, vol verhalen én een prachtige brandweerhelm als herinnering, kan het gezin weer vooruitkijken. "Het is nu rustig wat operaties betreft, donderdag krijgt hij waarschijnlijk een nieuw drukpak, maar dit hoort al zo bij zijn leven en hij is hartstikke gelukkig. En ontzettend trots op zijn brandweerdiploma en de brandweerhelm die meteen mee naar school moest."