Nu op de radio: Archipel bij nacht

Burgemeester Stoop opent Open Monumentendag in klederdracht

Zaterdag 12 september 2009, van 10:00 uur tot 17:00 uur, wordt weer een Open Monumentendag (OMD) georganiseerd. Het thema van dit jaar is 'Op de kaart'. 'Op de kaart' betekent aandacht voor monumenten die op een of andere manier ooit op de kaart zijn gezet.

Onlangs is huis aan huis de OMD-gids verspreid. In het programma staat vermeld dat Open Monumentendag in Dirksland wordt geopend om 11:00 uur, dit is niet correct. Burgemeester Stoop maakt samen met zijn vrouw, beiden in klederdracht, een rondrit door het dorp op een boerenkar. Vergezeld door vijftien leden van Ensemble Eeuwkant vertrekt het gezelschap om 9:15 uur bij Zorgcentrum Geldershof.

Om 9:45 uur opent burgemeester Stoop het hek van de Hervormde kerk in Dirksland en hijst de vlag. Na een toespraak van de burgermeester zal om 10:00 uur Open Monumenendag in Dirksland officieel zijn geopend.

Dit jaar is er veel te doen in de gemeente Dirksland. Aan de Ring in Dirksland vindt de inmiddels traditionele jaarmarkt plaats en in en om de Hervormde kerk worden verschillende activiteiten georganiseerd: goede spullenmarkt, orgelbespelingen, openstelling kerktoren, rondleiding in de kerk. Naast en in het verenigingsgebouw Onder de Wiek vindt u nog talloze andere activiteiten waaronder de vrijmarkt voor de jeugd. Ook molen 'de Eendracht' uit 1846 is open voor publiek.

In Herkingen wordt in Theetuin 'De Bongerd' (Molendijk 65) een film vertoond over het verleden van
Herkingen. Onder meer kunt u zien: het uitoefenen van ambachtelijke beroepen die uit het dorp verdwenen zijn, bekende Herkenezen uit het verleden en verdwenen gebouwen. Ook in Herkingen kan een molen worden bezocht, 'de Dankbaarheid' is geopend.

In Melissant wordt in het woonzorgcomplex Vollenhoven aan de Pieterstraat een presentatie van oude ansichten van Melissant getoond. Daarnaast is de Rooms-katholieke kapel aan de Provincialeweg 6 toegankelijk voor publiek en kan een bezoek gebracht worden aan het voormalige gemeentehuis van Melissant (Plein 1) voor een mini-expositie. In dit pand (nu een woonhuis) is ook nog het originele glas-in-loodraam met het wapen van Melissant te bewonderen.