Cel geëist voor nieuwjaarsbrand Herkingen

logobrandweer"Gooi een rotje door de brievenbus, maar doe geen gekke dingen." Dit merkwaardige advies van een 56-jarige man uit Oud-Beijerland leidde in de nieuwjaarsnacht van 2013/2014 tot een brandje in een woning in Herkingen. De bewoners moesten zich via het raam in de slaapkamer en een plat dak in veiligheid brengen.

Tegen twee van de drie verdachten is nu tien maanden gevangenisstraf geëist. De derde verdachte, de 22-jarige zoon van de Oud-Beijerlander, komt op 7 mei voor de rechter. Hij wordt gezien als degene die een zwaar stuk illegaal vuurwerk en wat Bengaals vuurwerk om half drie 's nachts in de brievenbus deed bij een woning aan de Krammerstraat. In het halletje van de woning ontstond een flinke brand.

Een 34-jarige verdachte was niet naar de zitting gekomen. Hij had ruzie met de bewoner uit de Krammerstraat en tijdens het oud-en-nieuwfeestje waar de drie verdachten van de partij waren, ontstond het plan om er vuurwerk naar binnen te gooien. De bewoners werden wakker van het lawaai, waarna bleek dat ze niet meer door de deur naar buiten konden. Buren probeerden het vuur met brandblussers te stoppen, maar daar moest de brandweer aan te pas komen. De woning was twee maanden onbewoonbaar en de verzekering gaat de schade verhalen op de verdachten.

De 22-jarige man die als de hoofdschuldige wordt gezien woont in Oss. Hij liet de rechtbank via zijn advocaat laten weten dat hij in Breda met de trein was blijven steken. Zijn zaak werd uitgesteld tot 7 mei.

De officier van justitie vond de rol van de twee andere mannen gelijkwaardig. De raadsvrouw van de 56-jarige man was het daarmee niet eens. "Mijn cliënt is niet eens meegelopen naar de woning. Ik vraag vrijspraak", zei ze. "Hij heeft de zaak opgehitst", hield de aanklager vol. De rechtbank doet uitspraak op 22 april 2015.