Column: De lente is in aantocht

columnOok dit jaar heeft het elfstedenvirus niet toe kunnen slaan. Op een paar verdwaalde sneeuwvlokken na is de winter voorbij gegaan als één grote regenbui. Laten we de winter van 2016 dus maar snel vergeten.

De lente is in aantocht, hoewel dat aan de nachtelijke temperaturen nog niet echt te merken is. De laatste weken moesten de autoruiten nog regelmatig van ijs ontdaan worden. Waar herkennen wij het naderende voorjaar eigenlijk aan? Voor iedereen zal dit anders zijn, we kijken nu eenmaal allemaal op een andere manier naar de wereld om ons heen. De landerijen in de polders liggen er ogenschijnlijk nog onaangeroerd bij en als ik vanuit Rotterdam over de A-29 naar het eiland rij, zie ik nog steeds spruitjes op het land staan. Wel valt inmiddels op dat de uitgestrekte bollenvelden tekenen van leven beginnen te vertonen. Het groen steekt hier en daar door de kleigrond heen. Hoewel ik er geen verstand van heb, lijkt mij dat wel erg vroeg.

In de tuin beginnen de vogels zich steeds meer te roeren. De koolmezen met hun gele borst zijn al nadrukkelijk aanwezig. Omdat de heg nog kaal is, zijn ze erg goed te zien. Komend weekeind zal ik het nestkastje maar weer eens schoonmaken.

Voor mij persoonlijk begint het voorjaar als de fazanten zich laten zien. De hennetjes houden zich nog in het struikgewas schuil, maar de haantjes zijn voor iedereen goed zichtbaar. Op de Grevelingendam bevindt zich aan de kant van het Grevelingenmeer een brede groenstrook met daarachter bosjes. Vorige week reed ik daar en telde ik al drie fazanten. Uit ervaring weet ik dat over een à twee maanden dat aantal minimaal verdubbeld zal zijn.

Duidelijk is dat de lente en de zomer in aantocht zijn, ik verheug me er nu al op!

Door Koen Vugs (2016)

DeltaFiber