Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Concept watersportvisie Grevelingen

De watersport op de Grevelingen moet een duurzame aanjager worden van de economie van het gebied. Door meer kwaliteit te bieden kunnen de watersportvoorzieningen een dynamische toevoeging worden aan het leven in de dorpen. Dit staat in de concept watersportvisie van het Natuur- en Recreatieschap Grevelingen die maandag 14 december 2009 is vrijgegeven voor inspraak. Het schap streeft naar een solide balans tussen natuur en economie.

De natuur heeft waarde op zich, maar de rijkdom van de natuur trekt ook veel bezoekers naar de eilanden en naar het water. Daarom kunnen economie en ecologie elkaar ondersteunen.

Voorzieningen
Het Grevelingenmeer heeft ruim twintig havens en aanlegplaatsen. Voor bezoekers moet het gemakkelijker worden om een boot te huren waarmee zij het water, de oevers en de natuureilanden kunnen verkennen. Vanuit de havens kunnen de bezoekers ‘verleid' worden om de achterliggende dorpen te bezoeken. Omgekeerd zouden de dorpsbewoners meer gebruik kunnen maken van de horecavoorzieningen in de havens. In de marketing voor het bezoek aan het gebied kan meer aandacht worden gegeven aan de combinatie van (tijdelijk) wonen, vakantieverblijf en watersport.

Als het voor de kwaliteitsverbetering nodig is, kan het maximum aantal ligplaatsen (5400) dat enkele jaren geleden is vastgesteld, worden verhoogd. Uit onderzoek is gebleken dat de boten die in de jachthavens liggen, minder vaaruren per jaar maken dan vroeger. Per saldo is het op het water minder druk geworden. De jachthavens zouden in het zomerseizoen meer ruimte vrij moeten houden voor passanten. Ook moeten er meer aanlegmogelijkheden komen voor chartervaart en riviercruises. De voorzieningen voor sportduikers worden uitgebreid.

Rondje Delta
Voor de watersport is het van groot belang dat er een schutsluis in de Brouwersdam komt. De dynamiek in het gebied zal groter worden omdat jachteigenaren meer mogelijkheden krijgen om tochten te maken, bijvoorbeeld een rondje om een eiland, een zwerftocht door de hele Delta of een oversteek naar Engeland. De schutsluis zal voor het gebied een meerwaarde hebben van een miljoen euro per jaar.  Het is mogelijk dat er op den duur ook weer een open verbinding komt tussen het Krammer-Volkerak en de Grevelingen. Ook dat zal de watersportmogelijkheden aanzienlijk uitbreiden.

De mogelijke reconstructies van de Brouwersdam en de Grevelingendam worden onderzocht door een samenwerkingsverband van onder meer de rijksoverheid, de regionale overheden, Staatsbosbeheer en regionale bedrijven.  Er komt ook een onderzoek naar een vaarverbinding tussen Haringvliet en Grevelingen door Goeree. Dat zou de Delta als watersportgebied nog completer maken. Bij het onderzoek zal de afstemming met natuurwaarden alle aandacht krijgen.

Havens
Voor de Middelplaathaven bestaan al geruime tijd plannen voor een ‘Duurzame jachthaven van de Toekomst'. Dit wordt een voorbeeldhaven op het terrein van duurzaamheid en innovatie, met een milieuvriendelijke botenwasstraat en eigen energieopwekking. Alle voorzieningen worden drijvend gebouwd. Het gaat onder meer om 500 tot 600 vakantie-eenheden, een hotel/conferentiecentrum met bootverhuur, rondvaartmogelijkheden, horeca, maximaal 880 vaste ligplaatsen en honderd ligplaatsen voor passanten. Daarnaast zijn voorzieningen voor scheepsonderhoud, reparatie en handel voorzien.

De haven van Ouddorp kan zich ontwikkelen tot een aanlegplaats voor bezoekers van de nabijgelegen natuureilanden. Uitbreiding van het aantal passantenplaatsen is wenselijk, in combinatie met een horecavoorziening aan de haven en verbindingen met het achterland. Ouddorp kan daarmee een economische impuls krijgen.

De haven van Bommenede is een aantrekkelijke tussenstop voor de watersport tussen Brouwershaven en Bruinisse. Het voornemen bestaat deze haven meer geschikt te maken voor passanten. Dit draagt ook bij aan een betere spreiding van de grote watersport over de Grevelingen. Bij de Grevelingendam komt wellicht een nieuw centrum voor open zeilboten met les- en verhuurmogelijkheden. Er wordt gedacht aan stallingplaatsen op het water en indrijvende paviljoens voor boten, een trailerhelling, groepsaccommodatie voor zeilkampen en overnachtingsmogelijkheden tijdens evenementen.

Surfen
De Grevelingen is voor de windsurfsport een belangrijk gebied. Enkele locaties aan de Brouwersdam en de Grevelingendam zullen beter worden ontwikkeld zodat de sport geconcentreerder beoefend wordt. Kitesurfers krijgen de ruimte aan de zeezijde van de Brouwersdam. Er zal intensiever worden gecontroleerd op wind- en kitesurfen op plaatsen waar dat wegens mogelijke schade aan de natuur niet is toegestaan.