De Haringvlietsluizen zijn jarig

Foto

Op 15 november 2021 vieren de Haringvlietsluizen en Haringvlietdam hun verjaardag. Een mooie gelegenheid om de sluizen en de dam nog eens in het zonnetje te zetten. Hoe draagt de Haringvliet al 50 jaar bij aan droge voeten? Rijkswaterstaat spreekt hierover met de man achter ‘De kraan van Europa’: Niels Kuiken.

Topconditie
Niels Kuiken is al sinds 2012 betrokken bij het beheer en onderhoud van de Haringvlietsluizen. Hij werkt bij de afdeling Stormvloedkeringen van Rijkswaterstaat in de regio Zuid-Holland. De afdeling waar ook de Maeslantkering, Hartelkering, Hollandsche IJsselkering en de Haringvlietsluizen worden beheerd.

Kuiken: "Ik zorg ervoor dat de sluizen kunnen (blijven) functioneren. Dat doe ik samen met mijn directe collega’s maar ook met marktpartijen. Zij denken mee over de slimste technieken en methoden om de sluizen in topconditie te houden.

Als assetmanager ben ik de spin in het web voor zowel het dagelijkse beheer en onderhoud als het groot onderhoud. Uiteraard houden we zo goed mogelijk rekening met aspecten zoals risico’s, maatschappelijke en gebiedsspecifieke factoren, politiek en veiligheid. Als er besluiten moeten worden genomen verbind ik de partijen en zorg ik voor draagvlak bij beslissingen die worden genomen. Dat zijn bijvoorbeeld het eigen team, de techneuten, de omgeving en de lokale overheid. Je bent toch een beetje de ‘voordeur’ voor de omgeving. Mijn ervaring als voormalig omgevingsmanager komt daarbij dus ook goed van pas."

Lees verder op Rijkswaterstaat.nl