De Mekkerstee landelijk winnaar Cum Laude 2015 met geitenkaas

Foto behorende bij De Mekkerstee landelijk winnaar Cum Laude 2015 met geitenkaas
Foto behorende bij De Mekkerstee landelijk winnaar Cum Laude 2015 met geitenkaas
Foto behorende bij De Mekkerstee landelijk winnaar Cum Laude 2015 met geitenkaas

De geitenkaas van De Mekkerstee uit Ouddorp is verkozen tot één van de allerlekkerste kazen van de boerderij. De keurmeesters gaven 94 punten voor de geitenkaas van De Mekkerstee, het gemiddelde cijfer van de smaakdeskundigen is een 9,9. De jury: "Dit is een echte smulkaas, die geeft wat je verwacht en waaraan alles klopt. De smaak van deze superkaas is mondvullend met een mooie complexiteit, iets nootachtig en met een aangenaam zoetje. Zeker geen 'bokkige' geitenkaas, kinderen zullen hem ook lekker vinden! Echt een gulle kaas met veel smaak."

Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen. Wat 27 jaar geleden begon als een verkiezing om de beste Goudse Boerenkaas, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan boeren met alle mogelijke soorten zuivel - met inbegrip van kaas - kunnen deelnemen. Dat past bij de toenemende variatie in het aanbod. Boeren onderscheiden zich steeds meer met specialiteiten, waar veel vraag naar is. De consument is immers op zoek naar authentieke producten met een bekende herkomst en een goed verhaal. De boerderijzuivelbranche voorziet daar in met vele soorten kaas en zuivel. Zuivel van de boer: daarbij spelen de invloed van seizoen, voerrantsoen en de hand van de boer of boerin een belangrijke rol voor de smaak. Elke kaas, boerenkarnemelk en de verschillende boerenboters, ze zijn allemaal verschillend. En dat is verrassend leuk en lekker.

De kazen zijn op 16 maart 2015 door professionele kaaskeurmeesters beoordeeld op geur en smaak, maar ook op aspecten als uiterlijke verzorging, doorsnede en 'smedigheid'. Vervolgens zijn de kazen die de technische keuring glansrijk hebben doorstaan en alle deelnemende zuivelproducten op 17 maart in een uitgebreide proeverij een dag lang door 30 smaakdeskundigen beoordeeld op geur en smaak.

De geitenkaas van De Mekkerstee werd door de kaaskeurmeesters en smaakdeskundigen zo goed beoordeeld, dat dit de eerste prijs opleverde van alle soorten kaas, anders dan 'Goudse Boerenkaas'. Op geitenboerderij De Mekkerstee wordt op ambachtelijke wijze biologische kaas gemaakt van de gepasteuriseerde melk van de eigen geiten. In 2013 won De Mekkerstee de categorieprijs ‘geitenkaas'.

Andere categorieën in de landelijke Cum Laude verkiezing zijn onder andere 'Goudse Boerenkaas' (deze soort wordt op ruim 90% van de 253 kaasboerderijen die Nederland nog telt gemaakt), kruidenkaas, Boeren-Leidse kaas en 'kaas met een verhaal'. Alleen in deze laatste categorie bepaalt niet alleen de smaak (blind geproefd), maar ook het 'verhaal' van de boerderij wie de winnaar is. Ook zuivelproducten als boerenkarnemelk, -boter en -yoghurt maken kans op een prijs.

Dit jaar waren er maar liefst 185 deelnemende producten van de boerderij.

Alle categorie-winnaars mogen samen met de top-25 boeren in de categorie Goudse Boerenkaas tijdelijk het predicaat 'Cum Laude' voeren. Een overzicht van deze boeren is te raadplegen op www.boerderijzuivel.nl. Producten met het predicaat 'Cum Laude' zijn zo spoedig mogelijk na 19 maart verkrijgbaar bij de winnende zuivelboerderijen, bij vele kaasspeciaalzaken, kaaskramen op de markt en een aantal supermarkten.