Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

De Mèkkerstee Ouddorp landelijk winnaar geitenkaas

Foto

De geitenkaas van De Mèkkerstee uit Ouddorp is verkozen tot de lekkerste geitenkaas van de boerderij van 2013. Hun geitenkaas is door de jury van smaakdeskundigen beoordeeld met een 9,5. De kaas heeft een heerlijke geur en is mooi smeuïg. De zoetige, nootachtige smaak is bijzonder verfijnd. Ook de eiwitkristallen zijn erg mooi. Een topkaas.

Bij de verkiezing van de lekkerste geitenkaas gaat het puur om de beoordeling van de smaak van kazen die echt op de boerderij zijn bereid, met de melk van de eigen geiten. Tijdens een uitgebreide proeverij op 12 maart 2013 door smaakdeskundigen kwam de geitenkaas van De Mèkkerstee als lekkerste uit de bus.

Op geitenboerderij De Mèkkerstee wordt op ambachtelijke wijze biologische kaas gemaakt van de melk van de eigen 350 geiten. De melk wordt vooraf gepasteuriseerd. Geen Boerenkaas dus, want die is altijd bereid van rauwe melk. Wel een ambachtelijke kaas van de boerderij, die aan strenge kwaliteitseisen voldoet. De Mékkerstee is sinds 2002 tevens zorgboerderij.

Een overzicht van alle winnende boeren in de Cum Laude verkiezing 2013:
Goudse Boerenkaas:
1. Kaasboerderij De Hooiberg (Bladel)
2. Mts Van Blokland (Biddinghuizen)
3. Gebr. J en R v.d. Plas (Sassenheim)
4. VOF de Wit "Houtdijk" (Kamerik)
5. Mts Verweij (IJsselstein)
Oude Boerenkaas: Mts Verweij (IJsselstein)
Boerenkruidenkaas: Kaasboerderij "De Gelder" (Tijnje)
Boeren-Leidse kaas met sleutels (deze kaas is door de Europese Unie erkend en heeft een Beschermde Oorsprongs Benaming (BOB): Mts Heemskerk - Van der Geest (Oud Ade)
Geitenkaas van de boerderij: De Mèkkerstee (Ouddorp)
Kaas van de boerderij: Mts Van der Geest - Van der Burg (Oud Ade)
Kaas met een verhaal: Kaasboerderij De Vierhuizen (Zoeterwoude)
De winnaars in de categorieën Echte Boerderijzuivel zijn:
Boerenkarnemelk: Fam. Reinders (Wilp-Achterhoek)
Boerenyoghurt: Den Eelder (Well)
Boerenboter: J.A.M. v.d. Burg (Berkel en Rodenrijs)
Overige zuivel van de boerderij: VOF Kaasboerderij Schellach (Middelburg) met hangop.

Naast bovengenoemde winnaars mogen 20 extra boeren in de categorie Goudse Boerenkaas tijdelijk het predicaat Boerenkaas Cum Laude voeren. Dit omdat hun Boerenkaas tot de absolute top behoort. Een prestatie die 'goud' waard is. Een overzicht van alle winnaars en van de lijst met boeren die het predicaat (Boerenkaas) Cum Laude mogen voeren, vindt u op www.boerderijzuivel.nl.

Zo spoedig mogelijk na 14 maart 2013 zijn de Cum Laude producten verkrijgbaar bij een groot aantal verkoopadressen: bij de winnende kaasboerderijen en bij vele kaasspeciaalzaken, een aantal adressen op de markt en een aantal supermarkten.

Voor meer informatie: www.boerderijzuivel.nl.