De smaak van de 19e eeuw

Foto

Voor Sociëteit Rethorica een dag met een fijne nasmaak. Het samengaan van verschillende activiteiten was een succes te noemen. De opening van monumentendag op de Voorstraat in Sommelsdijk bracht de bezoeker in de sfeer van de 19e eeuw, extra geaccentueerd door de kostuums en vervoermiddelen uit die tijd.

De rondleiding langs vroegere neringdoenden in de dorpskern werd bijzonder gewaardeerd en bracht vele oude herinneringen boven. Zo'n 75 adressen werden met woord en beeld getoond. Leuk was het enthousiasme van de huidige bewoners van de panden. Zonder die medewerking zou het niet gelukt zijn.

Ook op de boerenhofstede Lust en Last in Sommelsdijk was het een hele drukte. Na het ochtendprogramma rond de Voorstraat vertrok er een stoet van boerenwagens en oude fietsen naar de Kokseweg waar de bezoekers in de boomgaard werden verwelkomd door het mandoline orkest Estampida. Daar stonden kraampjes met tal van streekproducten en kreeg men gratis het traditionele Rethorica brood dat slechts één keer per jaar gebakken wordt. Het beleg kocht men in de kraampjes met kaas, jam en honing en er waren diverse zelfgemaakte vruchten- en zuiveldranken als men iets anders wilde naast de inmiddels beroemde zelfgebakken appeltaart met verse koffie. Op het met bloemen uit de akkerranden versierde erf was een workshop schilderen en kon men gedichten van de Reizende Dichters lezen en de foto's van hooibalen van Wilma Schrier bewonderen. Zwitserse koeien trokken met hun grote bellen de aandacht voor hun wei waar ook een klein schapenras te zien was. Voor de jeugd was er een speurtocht over het erf en in het labyrint  met vragen over de smaak van de 19e eeuw en kon men rondjes rijden met paard- en wagen of op een pony.

Het muzikale deel werd voortgezet door het Wico-duo van de gebroeders van den Boogert en vervolgens kwam het Reizend Monumenten Orkest langs en sloten heel wat bezoekers zich daarbij aan om hun kunsten te laten horen onder leiding van Piet Westhoeve. Vanwege de akoestiek en het verwaaien, werd er voor gekozen het celloconcert van Izabella Lediakova en Marianne Bakker in het koelhuis te houden en het trok een volle zaal. Vervolgens ging iedereen weer naar de boomgaard naar de kramen van de antieke poppen, een meubelrestaurateur en een deskundige in het reinigen van oude schilderijen of ging men luisteren naar het enthousiaste optreden van de band 'Met Beide Voeten'. Voor de Italiaanse openluchtmaaltijd waren de beschikbare kaartjes al snel uitverkocht maar men kon ook met zelfmeegebrachte etenswaar of producten uit de kraampjes picknicken. Na een Italiaans ijsje vertrok iedereen naar het hoogtepunt van de dag; de toneelvoorstelling 'de Venetiaanse Tweeling', waarin actuele zaken vermengd werden met de oorspronkelijke tekst van schrijver Goldoni. Zowel het publiek als de acteurs waren enthousiast over de sfeer van het boerenerf dat zich uitstekend leent voor tal van (agri)culturele activiteiten.

Terugblikkend een dag met alleen maar hoogtepunten
Sociëteit Rethorica heeft de organisatie van dit soort evenementen hoog in het vaandel staan. Zo is men op diverse fronten actief, zij nodigen u uit eens een kijkje te nemen op de website www.societeitrethorica.nl, waar foto's van deze dag te zien zijn, en een indruk wordt gegeven van tal van andere activiteiten.