Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

"De vier gemeenten moeten fuseren"

De vier gemeenten op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee moeten fuseren tot één gemeente. Tot die conclusie komt een provinciale adviescommissie die zich onder leiding van oud-GPV-Kamerlid Schutte over dit vraagstuk heeft gebogen. De commissie presenteerde dinsdag 31 maart 2009 haar bevindingen.

De commissie sprak de afgelopen weken met de colleges en gemeenteraden van Goedereede, Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee. De uitkomst van de gesprekken leidde tot twee mogelijkheden: een verregaande samenwerking of een fusie. De vier gemeenten op het Zuid-Hollandse eiland werken al sinds de jaren tachtig samen in het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO).

Een fusie zou volgens de onderzoekscommissie op de lange termijn echter beter zijn voor alle vier de gemeenten. Veel beleidsvraagstukken vragen volgens de commissie namelijk om een gezamenlijke aanpak. Bovendien kan één bestuur veel efficiënter werken en een hogere kwaliteit leveren, meent de commissie-Schutte.

In de plannen die de provincie Zuid-Holland begin januari 2009 bekendmaakte, zou de samenvoeging van de gemeenten plaats moeten hebben op 1 januari 2012. De gemeenteraden hebben tot 15 juni 2009 de gelegenheid om bij Gedeputeerde Staten een reactie te geven op het advies van de commissie.

Op Goeree-Overflakkee wordt met gemengde gevoelens gereageerd op de fusieplannen. Met name in de gemeente Goedereede is verzet. De gemeente overweegt haar inwoners te raadplegen over de voorgenomen samenvoeging. De gemeenteraad is unaniem van mening dat Goedereede zelfstandig moet blijven. Instemmen met herindeling zou kiezersbedrog zijn, aldus de raad. Goedereede stoort zich bovendien aan de handelwijze van de provincie, die fusie van bovenaf lijkt te willen afdwingen.

De buurgemeenten van Goedereede reageren afwachtend. Dirksland en Middelharnis zijn unaniem voor samenvoeging.

Bron: www.refdag.nl.