Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Dierenweiden nu in beheer bij vrijwilligers

Foto

In de eerste weken van januari 2015 heeft de gemeente Goeree-Overflakkee twee gebruikersovereenkomsten ondertekend voor het beheer van de dierenweiden in Nieuwe-Tonge en Sommelsdijk. De heren Van Moort en Van den Doel beheren de dierenweide in Nieuwe-Tonge. De heer Arensman doet dit samen met zijn zoons voor de dierenweide in Sommelsdijk. Dit betekent dat het onderhoud van de weide en de verzorging van de dieren voor hun rekening is.

De gronden van de dierenweiden zijn eigendom van de gemeente. Voorheen werden de dierenweiden beheerd door externen. Hiervoor kregen zij van de gemeente een vergoeding. Door de bezuinigingsopgave van de gemeente, kon het beheer niet langer worden betaald. De enige optie was om de dierenweiden op beide locaties te sluiten. Omwonenden lieten de gemeente weten het een gemis te vinden als de dierenweiden zouden verdwijnen. Samen met hen is gekeken naar een alternatief. Een oproep voor vrijwilligers bleek de oplossing. Verschillende mensen hebben aangegeven vrijwillig het beheer te willen oppakken, waarvan uiteindelijk de heren Van Moort en Van den Doel voor Nieuwe-Tonge en de heer Arensman voor Sommelsdijk de overeenkomst met de gemeente hebben ondertekend.

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt is erg te spreken over de inzet van de vrijwilligers. "Het is mooi om te zien hoe enthousiast de heren zijn over hun taak. Een goed voorbeeld van burgerkracht. Fijn dat wij op Goeree-Overflakkee zulke betrokken inwoners hebben. Samen zorgen we voor het behoud van de leefbaarheid en de vitaliteit in de kernen".

Financiële ondersteuning
Alle kosten voor het beheer, de verzorging van de dieren en het onderhoud van de dierenweiden zijn voor rekening voor deze vrijwilligers. Daarnaast hebben zij verschillende plannen om de dierenweiden op te knappen en te vullen met meer of andere dieren, zodat de weiden aantrekkelijker worden voor omwonenden en passanten.

Vindt u dit een goed initiatief en wilt u de heren financieel ondersteunen? Dan kunt u voor de dierenweide in Nieuwe-Tonge contact opnemen met de heer Van Moort via w.vanmoort@live.nl en voor de dierenweide in Sommelsdijk kunt u contact opnemen met de heer Arensman via p.arensman@kpnplanet.nl.