Nu op de radio: Archipel Actueel

Dirksland zet lieveheersbeestjes in bij bestrijding bladluizen

logo gemeente dirkslandHet voorjaar is begonnen en binnen enkele weken zullen alle bomen weer volop in het blad zitten. De insecten ontwaken dan ook en de populatie luizen en daarmee de overlast, zullen toenemen. Dit jaar zet de gemeente Dirksland voor het eerst lieveheersbeestjes in ter bestrijding van de luizen.

Schade door bladluizen
Bladluizen kunnen vanaf het voorjaar veel schade aanrichten aan allerlei gewassen. Bladluizen voeden zich met plantensappen. De sappen van planten bevatten veel suikers en weinig eiwitten. Dit betekent dat bladluizen veel sap uit het blad moeten zuigen om aan voldoende eiwitten te komen. De overtollige suikers scheiden ze af in de vorm van een kleverige stof, de zogenaamde honingdauw.
Deze plak vervuilt auto's, straatmeubilair en de bestrating. Naast de hinderlijke plak, zet zich roetdauwschimmel op de honingdauw vast, een zwarte laag op de bladeren. Hierdoor kan de plant niet meer voldoende licht opnemen en onvoldoende groeien. Honingdauw trekt ook andere insecten aan zoals wespen, vliegen, vlinders en mieren.

Bestrijding met lieveheersbeestjes
Door medewerkers van de buitendienst van de gemeente Dirksland worden deze week zakjes met larven van het lieveheersbeestje in bomen gehangen. Het is al in diverse andere gemeenten gebleken dat deze milieuvriendelijk methode bijzonder effectief is. Bovendien blijft het ecosysteem onaangetast door gebruik te maken van het inheemse lieveheersbeestje. Direct na het uitzetten van de zakjes met larven, verspreiden deze zich in de boom. Een volwassen lieveheersbeestje vreet circa 100 bladluizen per dag.

Waar worden de lieveheersbeestjes uitgezet?
In Dirksland worden de larvenzakjes opgehangen in de Oudewei, Oranjelaan, Zuid Spuidijk, Sweelinckstraat en Tramweg. En in Melissant in de Beatrixlaan. In Herkingen zijn geen straten die in aanmerking komen voor de bestrijding van bladluizen.