Druk weekend voor KNRM station Ouddorp

Foto

Vrijdag 4 juni 2010 om 13:18 uur werd de bemanning van de Griend van KNRM station Ouddorp binnen, door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een zeiljacht wat in de omgeving van de SP 23 op het Grevelingenmeer aan de grond was gelopen.

Met de reddingboot Griend werd vanuit het boothuis Willemijntje vertrokken richting de SP 23. Daar werd echter niets aangetroffen. Na enkele zoekslagen te hebben gemaakt, werd het betreffende jacht, de Sofia van twaalf meter lengte en met twee personen aan boord, aangetroffen bij de SP 13. Er werd een sleepverbinding gemaakt en het jacht werd los getrokken. Na inspectie bleek dat de motor te heet was geworden en een koelwaterslang was verbrand. Het jacht kon dus niet meer op eigen kracht verder. Besloten werd om het naar Port Zelande te slepen waar monteurs aanwezig waren om het probleem op korte termijn te verhelpen. Na de gegevens te hebben opgenomen kon de Griend terug naar station.

Op zaterdag 5 juni 2010 om 16:55 uur werd de bemanning van de Griend door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een boot met motorproblemen op de Grevelingen, bij de boei RB 7. Met de reddingboot Griend werd ter plaatse gegaan en het motorjacht Zwerver van zeven meter lengte en met vier personen aan boord, werd aangetroffen bij de RB 7. De oorzaak van de problemen was een lege accu. Met de Griend werd de boot op sleep genomen en naar de haven van Brouwershaven gesleept. Daar hebben ze met behulp van startkabels de motor weer proberen te starten. Dankzij de hulp van omstanders de motor weer gestart gekregen, waarna de boot haar weg naar de thuishaven Herkingen kon vervolgen.

Zaterdag 5 juni 2010 om 19:12 uur werd de schipper gebeld door de Kustwachtpost Ouddorp met de mededeling dat er aan de buitenzijde van de Ooster een opblaasbare catamaran, met aan boord twee personen, niet of nauwelijks vaart maakte. De Kustwachtpost Ouddorp had al van diverse passerende schepen een melding gehad over het kleine bootje zo ver op zee. Hierop heeft de schipper besloten om via het Kustwacht Centrum alarm te laten maken om het bootje terug te laten slepen naar het strand. Met de Baron van Lynden werd ter plaatse gegaan, en de twee niets vermoedende Belgische opvarenden gevraagd naar het doel van hun zeetocht. Zij verklaarden dat zij 's morgens waren vertrokken vanaf het strand van Ouddorp voor een tochtje op zee, en waren zich van geen kwaad bewust over de mogelijke gevaren van hun tocht zo ver uit de kust. Gezien de wind en de tegenwerkende ebstroom, heeft de reddingboot het bootje op sleep genomen en afgeleverd op het strand van Ouddorp. Hier werden zij nogmaals vermanend door de schipper en de bemanning toegesproken. Dankzij de oplettendheid van de bemanning van de Kustwachtpost Ouddorp is erger voorkomen.