Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Drukke zaterdag met kitesurfers voor station Ouddorp

logoknrmZaterdag 2 april 2011 om 12:44 uur werd de bemanning van de Baron van Lynden door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een kitesurfer in problemen ter hoogte van surfschool Natural High aan de Brouwersdam.

Met de reddingboot Baron van Lynden en het Kusthulpverlening Voertuig (KHV) werd ter plaatse gegaan. Aangekomen bij de Brouwersdam werd de reddingboot gelanceerd en vetrok men richting surfschool. Daar zou een kitesurfer ongeveer een halve mijl in zee in de problemen zijn en met deze wind, Zuidwest 5, verder afdrijven richting zee. Het KHV was vertrokken om langs de waterlijn van het strand te zoeken. Al gauw werd de betreffende kitesurfer aangetroffen door de bemanning van de Baron van Lynden. Deze werd afgeleverd bij het KHV. De surfer was een andere kitesurfer te hulp geschoten die zijn kitezeil had laten gaan, en daardoor zelf in de problemen was gekomen doordat deze vast kwam te zitten in de lijnen van het andere kitezeil. De Baron van Lynden en het KHV keerden hierna terug naar station.

Om 14:03 uur, net klaar van de vorige actie, werd de bemanning van de Baron van Lynden weer door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een kitesurfer in de problemen ter hoogte van de vluchthaven van de Brouwersdam.

Weer werd er vetrokken met de reddingboot Baron van Lynden en het KHV. Daar aangekomen werd al snel een kitezeil gezien wat los dreef. Er werd gekeken maar niemand werd bij het zeil aangetroffen. Besloten werd om dit zeil te laten gaan omdat het om een andere kitesurfer zou gaan. Deze werd al gauw gevonden en aan boord genomen inclusief het kitezeil. Deze surfer had al een uur in het water gelegen en had het redelijk koud. Er werd besloten hem bij het KHV af te leveren en in dekens bij de verwarming in te pakken. De surfer wist te vertellen dat het andere zeil wat los dreef waarschijnlijk van zijn zwager was. Het KHV is daarna vertrokken naar de plaats waar de surfers het water in gegaan waren om te controleren of de surfer uit het water was. Omdat dit niet bekend was werden zoekslagen gemaakt richting strand. Na een paar minuten kwam de melding van het KHV dat de surfer aan wal was en niets mankeerde. Het kitezeil werd opgehaald door de reddingboot en afgeleverd bij de surfers.

Om 16:10 uur werd de bemanning van de Baron van Lynden van KNRM station Ouddorp weer door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een kitesurfer in problemen weer aan de buitenzijde van de Brouwersdam, binnenkant van de Ooster.

Met de reddingboot Baron van Lynden en het KHV werd weer ter plaatse gegaan. Daar aangekomen werden zoekslagen gemaakt. De bemanning van het Kusthulpverlening Voertuig (KHV) heeft op het strand diverse mensen aangesproken en gevraagd of er iemand vermist werd. Door de bemanning van de Baron van Lynden zijn de mensen op een sportvisbootje aangesproken. Ook zei hadden niets gezien. Waarschijnlijk was vanaf de wal de sportvisboot aangezien voor een kitezeil. In overleg met het Kustwacht Centrum werden nog enkele zoekslagen gemaakt maar er werd niets aangetroffen. Hierna keerden de reddingboot en het KHV terug naar station.