Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Edudelta College en Rotterdam Rockies klaar voor finale

Foto behorende bij Edudelta College en Rotterdam Rockies klaar voor finale
Foto behorende bij Edudelta College en Rotterdam Rockies klaar voor finale

"We zijn er klaar voor". Dat lieten de 3 coaches en de 33 leden van het regioteam de Rotterdam Rockies na een dag teambuilding unaniem en krachtig weten. Met een 'yell' van die strekking sloten de jonge VMBO-vakmensen uit de regio 'groot Rotterdam' deze enerverende dag, donderdag 17 maart 2011, af in de praktijkruimten van het Edudelta College te Middelharnis.

Hiermee gaven ze aan "gereed te zijn" voor de (halve) finale wedstrijden die donderdag 24, vrijdag 25 en zaterdag 26 maart 2011 in de Ahoy plaatsvinden tijdens de jaarlijkse beroepenmanifestatie Skills Masters. 

Spannende voorrondes
Hieraan vooraf gingen 2 weken van spannende voorrondes.  Uit de hele regio namen 35 VMBO domeinteams (van elk 3 leerlingen uit de 11 verschillende vakgebieden)  deel voor een plaats in het regioteam de Rotterdam Rockies. Onder hen 3 teams van de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits, 1 team van de RGO Middelharnis, 7 teams van het Edudelta College Middelharnis en 14 teams van scholen uit de hele regio. Elf domeinteams vormen uiteindelijk samen het regioteam. In totaal nemen 13 regioteams, uit alle windstreken van ons land, deel aan de halve finales op donderdag en vrijdag, met uiteindelijk de finale op zaterdag 26 maart. Tussendoor ook finale wedstrijden voor de individuele domeinteams. Voor de jonge vaklieden, allen uit de examenklas VMBO, staat dus heel wat op het spel. Een gezonde spanning was nu al goed te voelen.

Hofleverancier
Het Edudelta College Middelharnis is trots dat zij, door de prestaties in de voorrondes, zes van de elf domeinteams mag leveren. Zij nemen nu voor het 3e jaar deel aan deze wedstrijden en staan ook voor de 3e keer in de halve finale. "Dit zegt iets over het  enthousiasme en vakmanschap van onze leerlingen die, in hun examenjaar, deze klus er nog bij doen en ook iets over de kwaliteit van onze opleiding", zo laat eilandelijk coördinator Rini Aleman, tevens docent Bouwen & Wonen, uit Middelharnis ons weten. Hij vervolgt: "graag zouden we een eilandelijk team willen vormen, samen met de collega's en leerlingen van de RGO en de PM. De jongeren op dit eiland zijn het waard om zo positief in het nieuws te komen. Dit jaar hebben beide ander eilandelijke VO scholen al deelgenomen aan de voorrondes. Dat is een eerste stap".

Van elkaar leren
Samenwerken en van elkaar leren en elkaar helpen. Dat staat bij de Skills Talents hoog in het vaandel. Vandaar dat jaarlijks elk domeinteam zijn eigen deelopdracht krijgt passend in de totale teamopdracht. Zo maken de leerlingen van Horeca een viergangendiner, kleden de leerlingen van Groen de tafel en omgeving aan waarin dit diner geserveerd wordt en zorgen de leerlingen van Grafimedia voor de menukaart. Voor dat het zo ver is moeten nog meer opdrachten vervuld worden, denk aan: inkoop, vervoer, behuizing, licht en geluid, zorg en welzijn van deelnemers en jury. Deze deelgebieden en opdrachten nemen de collega's uit de domeinen Elektro, ICT, Handel & Administratie, Zorg & Welzijn, Theoretische leerweg, Mobiliteit, Transport & logistiek en Bouw, Wonen & Interieur voor hun rekening.

Talent laten zien
Niet alleen de 339 deelnemers van 89 VMBO-scholen verdeeld over 13 regioteams laten in de Ahoy hun talenten zien aan de te verwachten 25.000 bezoekers van Skills Masters. Ook hun oudere MBO-collega's doen dit in allerlei vakwedstrijden die voor ieder geïnteresseerde het bezoek meer dan waard is. Mede hierdoor ontstaan ook regionale samenwerkingen tussen VMBO-scholen en MBO-instellingen. Dit zorgt voor een gezamenlijk draagvlak om het beroepsonderwijs op de kaart te zetten. Volgens Ronald van Es, van Skills Netherlands, is deelname aan Skills Talents erg nuttig en leerzaam voor de VMBO'ers: "de deelnemers leren in teamverband samen te werken en oefenen alvast voor hun praktijkexamen. Ze ontdekken, ook kijkend naar hun MBO collega's, welke toekomstmogelijkheden zij hebben en ervaren dat ze trots kunnen zijn op hun vak en hun talenten. Voor het vakmanschap en het VMBO- en MBO beroepsonderwijs levert "de Skills" een positieve ‘imagoboost' op".
 
Skills Netherlands
Dit jaar organiseert Stichting Skills Netherlands "Skills Talents" voor de zesde keer. De opdrachten die de leerlingen tijdens de wedstrijden uitvoeren, zijn ontwikkeld door docenten uit de betreffende vakgebieden en sluiten daarom naadloos aan bij het lesprogramma. De Stichting is opgericht met als doel het belang van het vakmanschap en het beroepsonderwijs te promoten door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. Stichting Skills Netherlands, gesteund door het ministerie, de provincie en vele brancheorganisaties,  richt zich op imagoverbetering, talentontwikkeling en loopbaanoriëntatie en -begeleiding. Ook vaardigen ze talenten af naar Skills Europe (4 - 6 oktober 2012 in Spa-Francorchamps) en World Skills (5-8 oktober 2011 in  Londen). Voor het eerst dit jaar ook een vakwedstrijd voor mindervalide jongeren. Zij maken kans afgevaardigd te worden naar de Abilympics te Seoel (25-30 september 2011). Voor dit doel opent de Skills Masters donderdag 24 maart om 8.00 uur met een ‘community Breakfast' van het revalidatiefonds, waarna de deuren voor ieder geïnteresseerde opengaat.

Voor meer info: www.skillsmasters.nl, www.vakwedstrijden.nl, www.edudelta.nl.