Nu op de radio: Archipel bij nacht

Een buurtfeest maakt buren in Zuid-Holland gelukkig

Buren uit Zuid-Holland zullen zich meer thuis voelen in hun buurt wanneer de boel een beetje gezelliger gemaakt wordt. Dat is het advies van de buitenhuisadviseur die ter voorbereiding op Burendag 26 september 2009, samen met heel Nederland de gezelligheid van binnen naar buiten haalt.

Al bijna twee maal zo veel actieve buren als vorig jaar hebben een financiële ondersteuning van maximaal 750 euro aangevraagd voor hun buurtactie en gekregen. Maar, er is nog steeds geld beschikbaar. Voor buren in Nederland die op Burendag samen in actie komen is tot 750 euro van het Oranje Fonds beschikbaar. Landelijk hebben al meer dan 403 buurtorganisaties zich aangemeld voor een Open Huis met Douwe Egberts koffie voor de hele buurt.

Zuid-Holland haalt de gezelligheid van binnen naar buiten
Veertig procent van de Zuid-Hollanders zou graag eens de handen uit de mouwen steken om de buurt gezelliger te maken, vijftig procent heeft echter geen idee hoe. Het advies van de buitenhuisadviseur aan Zuid-Holland: een buurtfeest, daarmee kan men de gezelligheid letterlijk van binnen naar buiten halen. Het organiseren van een buurtstyling staat in Zuid-Holland op één als meest aangemelde actie. De meeste Zuid-Hollanders omschrijven zichzelf als vriend en buur, tweeëntachtig procent zegt redelijk tot zeer veel rekening te houden met de buren. Toch gooit viertien procent van hen wel eens iets in de kliko van de buren.

De buitenhuisadviseur inspireert Nederland
Dit jaar is het thema van de Burendag georganiseerd door Douwe Egberts en het Oranje Fonds: Maak van je buurt je thuis. Want, het percentage ongelukkige mensen blijkt drie keer zo hoog wanneer men zich niet thuis voelt in de buurt dan wanneer men zich wel thuis voelt. Om het thuisgevoel te stimuleren reist een buitenhuisadviseur door het land om heel Nederland te voorzien van advies. Inmiddels heeft het atelier al 31plaatsen in Nederland aangedaan en de buitenhuisadviseur al meer dan 36.000 adviezen uitgebracht. Ook via de speciale website www.burendag.nl kan iedereen in Nederland advies krijgen van de buitenhuisadviseur. Er is ook te zien wat er op 26 september in buurten door heel Nederland wordt aangepakt en buren kunnen zelf een buurtinitiatief plaatsen.

1 miljoen nog niet vergeven
Op dit moment is al meer dan 380.000 euro weggegeven aan actieve buren. Jonne Boesjes, woordvoerder van het Oranje Fonds: "Elk goed buurtinitiatief dat door buren samen wordt uitgevoerd op 26 september 2009 krijgt tot 750 euro van het Oranje Fonds. Leuk is bijvoorbeeld een boekenruil met elkaar organiseren, een muurschildering maken of de speeltuin opknappen. De 1 miljoen euro die wij ter beschikking stellen is nog niet op, aanvragen zijn nog steeds welkom via de website www.burendag.nl".