Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Energielabel voor huis van wethouder Koningswoud

Foto

Woensdag 21 mei 2008 overhandigde de heer A. Prins, adviseur bij Eneco/Tempus Energiebedrijven, een Energielabel aan wethouder Koningswoud van de gemeente Dirksland. Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van de campagne 'Energielabel, energiebesparing en duurzame energie'. De woning van de heer Koningswoud uit Dirksland is op maandag 10 maart 2008 onderworpen aan een onderzoek. Adrie Prins onderzocht het huis en beoordeelde het op energiezuinigheid. Het huis, gebouwd in 1919, is gewaardeerd met een G-label. Voor de heer Koningswoud was dit geen verrassing. "Mijn huis is slecht geïsoleerd door de éénsteensmuur, schuiframen, enkelglas en glas-in-lood".

Energielabel
Sinds 1 januari 2008 zijn verkopers verplicht om bij de verkoop van een huis aan te tonen welk Energielabel het huis heeft. Met dit label wordt aangegeven hoe energiezuinig het huis is. Op die manier kunnen kopers een bewuste keuze maken voor een energiezuinig huis. Het verschil tussen bijvoorbeeld een C-label of een F-label kan al gauw tientallen euro's per maand schelen aan energiekosten. De woning van de heer Koningswoud staat niet te koop. "Als wethouder van onder andere Milieu, wil ik een voorbeeld stellen. Daarom werk ik graag mee aan dit onderzoek".

Promotiecampagne
De gemeenten op Goeree-Overflakkee vinden het belangrijk dat haar inwoners op een verantwoorde manier omgaan met energie. Daarom zijn zij een promotiecampagne gestart voor het Energielabel, energiebesparing en duurzame energie. Het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) heeft hiervoor een extern adviseur aangesteld die de vier gemeenten begeleidt bij het traject. Een van de onderdelen is het promoten van het Energielabel. Ook Woongoed Flakkee en een tiental bouwprofessionals op het eiland werken mee aan de campagne. Naast wethouder Koningswoud hebben ook voormalig wethouder Visser (Middelharnis) en wethouders Petra 't Hoen en Gert-Jan van der Valk (Oostflakkee) medewerking verleend aan het onderzoek. 

Inspectie
De klassen op een Energielabel worden bepaald op basis van Energie-index (EI). Dit getal wordt berekend op grond van kenmerken van de woning, zoals de kwaliteit van woningisolatie, de zuinigheid van installaties en de aanwezigheid van zonnepanelen en zonneboilers. De Energie-index is een maat voor het energieverbruik per vierkante meter woonoppervlak per jaar. Om de EI te bepalen bekeek de heer Prins bij wethouder Koningswoud de bouwtekeningen van de woning. De kwaliteit van de cv-ketel werd eveneens in de beoordeling meegenomen. Het toegekende Energielabel is een ‘G'. Er zijn verschillende punten waarop het huis een beter Energielabel kan krijgen. "Muur- en dakisolatie, dubbelglas en voorzetramen besparen veel energie", is het advies van de heer Prins. De heer Koningswoud geeft aan de aanbevelingen in overweging te nemen, maar wil daarbij het karakter van zijn huis niet aantasten.