Europese Dag van de Beroerte succes

Foto

Dinsdag 12 mei 2015 werd in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis aandacht besteed aan de Europese Dag van de Beroerte. Tijdens een informatiemarkt werden patiënten, bezoekers en andere belangstellenden geïnformeerd over de risico's en gevolgen van een beroerte.

De informatiemarkt is goed bezocht. Iedereen kon zich laten informeren hoe risico's op een beroerte verminderd worden. Een gezonde leefstijl is hierbij zeer belangrijk. Daarom konden allerlei risicotesten gedaan worden zoals het meten van BMI (verhouding lengte, omvang), bepalen van bloedsuiker, meten van cholesterol en bloeddruk. De ergotherapeuten en fysiotherapeuten van CuraMare Behandeling hebben laten zien welke hulpmiddelen er zijn als iemand getroffen wordt door een beroerte. Ook andere samenwerkingspartners zoals stichting ZIJN - voor mantelzorgondersteuning - , stichting Ophelia - dagbesteding voor bij niet aangeboren hersenletsel - , logopediepraktijk Snijders en de patiëntenvereniging hebben laten zien hoe om te gaan met een beroerte.

Jaarlijks worden ruim 41.000 Nederlanders getroffen door een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding). Een beroerte heeft vaak blijvende gevolgen zoals verlamming van een lichaamsdeel of spraak. Met medicijnen kunnen deze gevolgen enigszins beperkt blijven. Het is dan belangrijk om zodra zo snel mogelijk na de eerste verschijnselen van een beroerte contact op te nemen met de huisarts of 112. Hoe eerder de behandeling gestart wordt, hoe groter de kans op beperking van de gevolgen.