Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Flakkeese filmmaker zoekt sponsoren voor film Man van Staal

Foto

Hij is de winnaar van Kunstbende 2013, behaalde diverse awards en is door onder meer de regisseur van Rabat bestempeld als een groot talent. Filmmaker Thijs Kern uit Middelharnis is nog geen twintig jaar, maar nu al een naam om rekening mee te houden. Ultraviolence, zijn vorige korte film, is met meer dan 20.000 views een grote hit op het internet en staat in de landelijke finale van Kunstbende 2015.

Momenteel is hij bezig aan een nieuw filmproject genaamd Man van Staal, en daarvoor is hij een crowdfunding project gestart. Thijs en kornuiten hopen de komende weken 5000 euro op te halen om de film mee te bekostigen. Locaties moeten immers worden aangekleed, apparatuur is duur en de mannelijke hoofdrol wordt vertolkt door een professionele acteur.

Op de vraag waarom het de moeite waard is om in dit filmproject te investeren, geeft Kern een helder antwoord: "Wat Man van Staal zo speciaal maakt is het team van jonge, getalenteerde mensen dat bijeen is gekomen om dit project te maken. Daarnaast is het voor mensen van Goeree-Overflakkee natuurlijk leuk dat de film op het eiland wordt gefilmd."

In Man van Staal laat Kern een nieuwe kant van zichzelf zien. "We volgen het avontuur van een meisje met wiens karakter ik mij erg identificeer. Ze is bescheiden, terughoudend en enorm gedreven. Die gedrevenheid drijft haar in de armen van een vreemde man die belooft haar dromen als actrice waar te maken. Man van Staal gaat in essentie over ontkenning en de wake-up call die daar uiteindelijk op volgt."

De acteurs zijn inmiddels allemaal gecast, maar het vinden van een geschikte filmlocatie is nog niet helemaal gelukt. "We zoeken een afgelegen huis dat leeg staat, maar dat is niet makkelijk te vinden. Alle tips zijn dan ook van harte welkom."

Man van Staal is voor Kern de afsluiting van een periode waarin hij zowel emotioneel als professioneel gegroeid is. "Als ik straks ga studeren en dit eiland verlaat, gaat er een nieuwe wereld voor me open die ik weer helemaal opnieuw zal moeten ontdekken. Het lijkt me mooi om deze fase van mijn leven af te sluiten door middel van dit filmproject."

Zijn vorige film, Ultraviolence, is onder meer geïnspireerd door iconen zoals Marilyn Monroe en Lana Del Ray, beiden sterren die door velen worden gehaat en bestempeld als ongrijpbaar en 'fake'. De film is dan ook gebaseerd op de dunne lijn tussen hoop en illusie, nep en echt, roem en leegte, maar ook op de vraag wie wij zijn en wat onze plaats is in de wereld om ons heen. "In Ultraviolence spelen mijn vragen en twijfels over de toekomst een grote rol. Ik wilde laten zien dat we niet teveel naar iets toe moeten leven. De toekomst is hoe dan ook onzeker. Waar het om gaat is dan ook niet het doel zelf, maar de weg ernaartoe."

Het creatieve proces is voor Kern het allerbelangrijkst in zijn werk. Het woord 'hobby' vindt hij dan ook niet volstaan. "Het begint allemaal met een gedachte en de kunst is om die tot leven te brengen. Als dat lukt, valt alles op z'n plek. Dat geeft zoveel adrenaline dat ik wel tien rondjes om het eiland zou kunnen rennen. Film is voor mij een soort dagboek en daarin draait het juist om de imperfectie en het ongepolijste van de wereld om je heen. Dat is precies wat ik najaag."

Op de vraag wat zijn grote droom is voor de toekomst, komt de realist in Kern naar boven. "Mijn ultieme droom is natuurlijk dat mijn werk ooit in de bioscoop te zien zal zijn, maar stiekem hecht ik veel meer waarde aan het succesvol afronden van dit project."

Wilt u Thijs Kern en zijn jonge team steunen in hun creatieve proces, dan kunt u doneren op de crowdfunding-website. Donateurs ontvangen een reward voor hun financiële bijdrage. Wordt het beoogde bedrag niet tijdig opgehaald dan krijgen donateurs het geld automatisch teruggestort op hun rekening. Heeft u een tip voor een leegstaand, afgelegen huis om in te filmen, dan kunt u contact opnemen via manvanstaaldefilm@gmail.com.

Door Ari Vogelaar