Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Gescheiden inleveren van frituurvet en frituurolie

logo_goeree-overflakkeeJaarlijks wordt er in Nederland door consumenten 23.000 ton frituurvet en frituurolie gebruikt, waarvan 95% verdwijnt in het restafval of via toilet en gootsteen in het milieu. Dit is onder meer een oorzaak van verstoppingen van het riool, waarvan de kosten enorm kunnen oplopen. Ook komt het regelmatig voor dat vuilniswagens, beladingssystemen en naast geparkeerde personenauto's onder de olie of het vet komen te zitten.

Reiniging hiervan zorgt ook voor extra kosten. Uit onderzoek is gebleken dat een groot percentage van de bevolking het zonde vindt om gebruikt frituurvet en frituurolie weg te gooien en dat men bereid is om dit gescheiden aan te bieden om het milieu te ontlasten. De gemeente Goeree-Overflakkee biedt op verschillende plaatsen mogelijkheden voor het gescheiden inleveren van frituurvet en frituurolie.

Inleveren frituurvet en frituurolie
Binnen de gemeente Goeree-Overflakkee zijn verschillende plekken waar inwoners frituurvet en frituurolie kunnen inleveren. Zo hebben de milieustraten in Goedereede en Middelharnis hiervoor aparte inzamelcontainers. Ook hebben steeds meer supermarkten een aparte gele container voor frituurvet. Naast de supermarkten zijn er nog meer plekken waar aparte inzamelcontainers staan. Op de website www.hergebruikfrituurvet.nl kan men door het invullen van de plaatsnaam of postcode het dichtstbijzijnde inleverpunt vinden.

Hergebruik frituurvet en frituurolie
Het frituurvet en de frituurolie krijgen een interessant tweede leven. Zo wordt een deel verwerkt tot biobrandstoffen. Biobrandstoffen hebben als grote voordelen dat ze veel minder CO2-uitstoot opleveren dan minerale brandstoffen en geen vervuiling veroorzaken. Ze worden gebruikt in onder andere tuinbouwkassen, warmtekrachtcentrales en in het vervoer. Een ander deel van de oliën en vetten is na zeer grondige bewerking geschikt voor industriële verwerking. Het vindt zijn weg dan als grondstof in de industrie.