Geslaagde bewonersavond Den Bommel en Zuidzijde

Op maandag 26 september 2011 organiseerde de gemeente Oostflakkee een avond voor inwoners van Den Bommel en Zuidzijde. De hoge opkomst en de gevarieerde onderwerpen maakten het een geslaagde avond.

De inwoners luisterden eerst naar een presentatie van de heer Van der Borg, burgemeester van Graafstroom en tevens voorzitter van de Zuid-Hollandse vereniging voor kleine kernen. Deze vereniging is een ervaren partij die dorpsbewoners kan helpen bij het maken van een plan met verbeterpunten voor het dorp. Ook kunnen zij helpen om inwoners de plannen in samenspraak met de gemeente op te laten pakken.

Voorbeelden
Van der Borg liet aan de hand van twee filmpjes voorbeelden uit de praktijk zien. De filmpjes gingen over jongeren die in hun dorp een eigen honk realiseerden en over een dorp waarin een kleine buurtwinkel een manier heeft gevonden om te blijven bestaan. Vooral dit laatste filmpje bleek een levendig voorbeeld voor de inwoners van Den Bommel, zo bleek uit de discussies met de raadsleden.

Discussies
Eén voor één koppelden de raadsleden hun conclusies uit de gesprekken terug. Burgemeester Heijkoop vroeg vervolgens bij iedere opmerking om een reactie van de aanwezigen. Op die manier ontstond een interssante discussie waar zaken als leefbaarheid, voorzieningen in het dorp, verkeersveiligheid, de Landwinkel en jeugd regelmatig werden genoemd. Belangstellenden voor een eventueel op te richten 'dorpsraad' konden zich via een formulier kenbaar maken. Acht mensen hebben dit gedaan.

Informatiestands
Verder was de lokale woningbouwvereniging aanwezig om de aanwezigen informatie te geven over hun activiteiten. Ook het Haringvlietschap was aanwezig met allerhande informatie over het Haringvliet en de kansen die zij zien voor het water.