Goeree-Overflakkee meeste Blauwe Vlaggen voor jachthavens

Foto
Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een internationale erkenning voor de inspanningen die de jachthavenbeheerders leveren

Goeree-Overflakkee is de gemeente die wereldwijd de meeste Blauwe Vlaggen voor jachthavens had in 2014. In de jachthavens: Atlantica in Stad aan 't Haringvliet, jachthaven van Middelharnis, Marina Herkingen, WSV Herkingen, Marina Port Zélande in Ouddorp, WSV Oude-Tonge en WSV Ooltgensplaat wappert de Blauwe Vlag prominent. "Een unieke prestatie waar wij als gemeentebestuur en waar de betrokken jachthaven-beheerders met recht trots op mogen zijn", vertelt wethouder Arend-Jan van der Vlugt enthousiast.

De Blauwe Vlag is een exclusieve milieuonderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt aan meer dan 3500 stranden en Jachthavens in ruim 49 landen in Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Nieuw Zeeland, Canada en het Caribisch gebied. De Foundation for Environmental Education (FEE) maakte onlangs bekend dat Goeree-Overflakkee als gemeente wereldwijd de meeste Blauwe Vlaggen heeft wapperen in jachthavens.

Internationale erkenning
"Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een internationale erkenning voor de inspanningen die de jachthavenbeheerders leveren voor onder andere, een schone haven en voorzieningen, mooie natuur, goede sanitaire voorzieningen en een gezond milieu", geeft Erik van Dijk van de Stichting Keurmerk, Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) aan. "Het feit dat een Nederlandse gemeente - de gemeente Goeree-Overflakkee - hiermee nu wereldwijd uitblinkt is echt heel bijzonder!"

Blauwe Vlag 2015
Of de gemeente deze toppositie in 2015 behoudt is nu nog niet bekend. Erik van Dijk hierover: "Of een jachthaven een Blauwe Vlag erkenning ontvangt wordt jaarlijks beslist door de internationale jury in Denemarken. Deze jury beslist dit op voordracht van nominaties die door de Nederlandse jury worden ingediend. De nationale jury heeft onlangs alle aanvragen voor 2015 behandeld en ik mag verklappen dat de aanvragen van al deze 7 jachthavens door de nationale jury omgezet zijn in een nominatie. Op 30 april aanstaande wordt tijdens de jaarlijkse Blauwe Vlag ceremonie, in Vlissingen, bekend gemaakt welk besluit de internationale jury genomen heeft. U begrijpt dat ik dan direct ga tellen, ook in de wereldwijde overzichten. Want ik ben er ook trots op dat we dit 2014 record in mijn land gevestigd hebben en hoop uiteraard op continuering hiervan."

Unieke prestatie
"Het is een buitengewoon unieke prestatie van de betrokken jachthavenbeheerders en gemeentelijke medewerkers die jaarlijks zorgen voor de kwaliteit en de veiligheid in de jachthavens op ons eiland", vervolgt wethouder Arend-Jan van der Vlugt. "Goeree-Overflakkee wordt hiermee als duurzame vakantiebestemming extra op de nationale en internationale kaart gezet. Want voor de toerist is de Blauwe Vlag internationaal hét herkenning- en kwaliteitssymbool voor duurzame en kwalitatief goede jachthavens."

Duurzame toekomst
"Deze bijzondere toekenning past heel goed in de visie en de duurzame doelstellingen van de gemeente Goeree-Overflakkee. Onze ambitie is om het meest duurzame eiland van Nederland te worden, we willen in 2020 energieneutraal zijn. Naast het Europese keurmerk Quality Coast Award dat we als Goeree Overflakkee al enkele jaren mogen ontvangen. Is het een heel mooie waardering dat Goeree-Overflakkee nu uitgeroepen wordt als gemeente met de meeste Blauwe Vlaggen voor jachthavens ter wereld", aldus wethouder Arend-Jan van der Vlugt.

Feestelijke bijeenkomst
De betrokken jachthavenbeheerders werden op dinsdagmiddag 3 maart 2015 uitgenodigd door de gemeente Goeree-Overflakkee en de Stichting Keurmerk, Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) voor een feestelijke bijeenkomst op de Menheerse Werf in Middelharnis. Tijdens deze bijeenkomst kregen zij namens het gemeentebestuur en de KMVK een mooi aandenken uitgereikt en werden zij even extra in het zonnetje gezet.