Grote overlast door noodweer op Goeree-Overflakkee

Foto

Menig inwoner van gemeente Goeree-Overflakkee zal het niet ontgaan zijn, de meerdere wolkbreuken in de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 oktober 2013. Enorme onweersbuien donderden letterlijk het eiland over. Op meerdere plaatsen sloeg de bliksem in, onder andere in de kerktoren van Sommelsdijk hetgeen ervoor zorgde dat apparatuur in de nabije omgeving kapot is gegaan.

Alleen al in de ochtenduren is de brandweer 25 keer uitgerukt om hulp te verlenen. De meeste meldingen waren voor wateroverlast. De pompen van de riolen konden de grote hoeveelheden water niet aan, daarom stonden straten blank en liep het water huizen en kelders in.

Verschillende hulpdiensten kwamen bijeen in het gemeentehuis van Goeree-Overflakkee in Middelharnis om vanuit dit centrale punt alles te coördineren.

Op Goeree-Overflakkee is 120 mm regen gevallen, dit is 1,5 keer zoveel als normaal gesproken in de hele maand oktober valt. Waterschap Hollandse Delta heeft extra noodpompen ingezet om overtollig water weg te pompen.

In verschillende dorpen werden straten afgezet omdat ze onbegaanbaar waren geworden. Bij de Plaatweg nabij Melissant en de Eendrachtsdijk nabij Stellendam zakte een deel van een dijktalud weg. De dijk werd daarom in beide richtingen afgesloten.

Grote schade ook voor de boeren op het eiland. Veel land waar nog gewassen op staan zijn ondergelopen.

In Middelharnis maakten ze van de nood een deugd en werd er gesurft achter een auto. Het filmpje werd op YouTube geplaatst en werd binnen enkele uren duizenden keren bekeken. Bekijk hier het filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=1Q1xxLOz-Ro