Heckrunderen Slikken van Flakkee naar Spanje

Vrijdag 31 januari 2014 zijn een kleine dertig Heckrunderen van de Slikken van Flakkee verhuisd naar Noord-Spanje. Het zijn voornamelijk vrouwelijke volwassen runderen, maar ook enkele jonge stieren. De Heckrunderen zijn in prima conditie aangekomen in het natuurgebied bij Atapuerca, waar ze een bijdrage zullen gaan leveren aan een gevarieerd landschap.

Staatsbosbeheer heeft de keus gemaakt om juist vrouwelijke volwassen runderen en jonge stieren te exporteren. Deze keuze is gebaseerd op de samenstelling en grootte van de groep Heckrunderen op de Slikken van Flakke. De kudde heeft de status van gehouden vee. Hierdoor kunnen de Heckrunderen vrij gemakkelijk geëxporteerd worden conform de geldende Europese regelgeving. De coördinatie en het vervoer van de Heckrunderen is uitgevoerd door Flaxfield Nature Consultancy (FNC). Staatsbosbeheer en FNC werken al jaren samen waardoor er al verschillende groepen dieren naar buitenlandse natuurgebieden zijn verhuisd.

Gevarieerd landschap
In het natuurgebied bij Atapuerca lopen al wisenten. Naast de Heckrunderen worden binnenkort ook Europese bizons en Euraziatische wilde paarden (Przewalskipaarden) vanuit het buitenland bijgeplaatst. Al deze dieren kunnen het jaar rond buiten leven. De verschillende vraat- en leefpatronen van deze grazers zorgen voor een gevarieerd landschap met een hoge natuurwaarde. Het natuurgebied wordt in samenwerking met de lokale bevolking ingericht voor wildlife-toerisme.