Herkingen eerste bij brandweerwedstrijd

Foto behorende bij Herkingen eerste bij brandweerwedstrijd
Foto behorende bij Herkingen eerste bij brandweerwedstrijd

Zaterdag 4 april 2009 werden er wederom brandweerwedstrijden gehouden. Dit maal was de locatie bij Goedereede. Er waren twee scenario's opgezet, waarbij de brandweerlieden in werden gezet.

TAS-baan
De melding was brand op 1e verdieping in de kantine bij gemeentewerken, vermoedelijk ontstaan tijdens het frituren van snacks. Scenario: als men ter plaatse aankomt wordt de ploeg opgewacht door de sleutelbewaarder en blijkt dat er nog minstens een persoon binnen is en weer wordt er aandacht gevestigd op een frituurpan. De bevelvoerder moet dan meteen zijn ploegen aansturen op de redding van de persoon en een klein blusmiddel voor het blussen van de frituurpan. Als men op de eerste verdieping is aangekomen hoort men een persoon roepen en ook de brand bij de frituurpan is hoorbaar. Als men deze keukenruimte betreed en doorzoekt kan met een kleine blusser de frituurpan uitmaken, de deksel op de pan doen en met een straal water de brand onder controle houden. Een persoon met brandwonden kan dan gered worden. Als men buiten komt met de eerste persoon hoort men dat er in de kantinezaal ook nog een persoon aanwezig is. Deze persoon kan men vinden door in de kantinezaal die geheel gevuld is met rook goed te doorzoeken.

Leermomenten van deze dag waren het juist blussen van branden met frituurpannen als men het niet op de juiste manier aanpakte waren er voorzieningen aangebracht dat de brand zich meer uitbreidde. Ook het openen en sluiten van deuren was een aandachtspunt.

De 112 baan:
De melding was autobrand Provincialeweg 10. Ter plaatse aangekomen werd men opgewacht bij de Fa. van Wijk door een boer die zijn kraan wilde laten repareren en getuige was van het incident. Een werknemer was bezig met snijwerkzaamheden aan een ketting bij een container die in de takels hangt van een vrachtauto. Een automobilist die het terrein oprijdt, rijdt pardoes tegen de container aanrijdt waarbij de auto in brand vliegt en duwt de container tegen de persoon die werkzaamheden verricht en komt daarbij beknelt te zitten  tussen de containers. Ook wordt een acytyleenset aangestraald door de brandende auto. De oplossing van dit incident: eerst het gevaar wegnemen van de aangestraalde acytyleenset door middel van een lage druk straal koelen. Dan een tweede straal op de auto waarbij de automobilist kan gered worden. Daarna de auto en de set verwijderen dan kan men aan de beknelling van de persoon gaan beginnen. Eerst goed de containers door middel van blokken onderstoppen, zodat hij goed stabiel is. Dan met de ram zoveel ruimte maken, dat de persoon veilig door de ambulance dienst kan worden afgevoerd. Leermomenten van deze baan waren eerst eigen veiligheid en van de omstanders door het koelen van de set en daarna op juiste wijze het ongeval te stabiliseren en de slachtoffers te bevrijden.

De brandweer kan terug kijken op een goede en leerzame wedstrijddag die mede door de hulp van enkele oud leden en collega's van de korpsen Ouddorp en Stellendam, de Firma van Wijk en de medewerkers van gemeentewerken prima is verlopen.

Hier onder de uitslag van de banen:

Klasse TAS-HD Baan:     
1 Herkingen
2 Nieuw Beijerland
3 Den Bommel
4 Melissant
5 Heinenoord
6 Meerkerk
7 Zuid Beijerland
8 's Gravendeel
9 Zwijndrecht
10 Krimpen a/d IJssel
11 Unilever Res-Lab
12 Katwijk

112-Baan
1 's Gravenzande  
2 Oude-Beijerland
3 Stad a/h Haringvliet
4 Middelharnis
5 Spijkenisse 
6 Zwartewaal
7 Strijen
8 Dirksland
9 IJnmond
10 Ooltgensplaat