Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Informatie gezocht voor herdenkingspaneel oorlogsslachtoffers Melissant

Foto

Stichting WO2GO is bezig met het maken van een zogenaamd herdenkingspaneel, welke zal komen te staan bij een nieuw op te richten monument in Melissant. Op het paneel wordt het verhaal verteld van de mensen uit Melissant die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. De stichting die al sinds de oprichting in 2008 onderzoek doet naar de oorlogsslachotfers van Goeree-Overflakkee, heeft inmiddels een lijst opgesteld met tien namen van mensen die aangeduid kunnen worden als oorlogsslachtoffer van Melissant. Zij zullen met foto en kort verhaal op het paneel herdacht worden.

Voor de verdere invulling van het paneel is stichting WO2GO nog op zoek naar foto’s en aanvullende informatie van de oorlogsslachtoffers van het dorp, want van sommige personen ontbreekt nog één van beiden om het verhaal over hen compleet te maken. Daarom een oproep voor hulp bij het zoeken naar een foto en waar mogelijk ook naar familie van de slachtoffers. Kunt u helpen? Neem dan contact op met Dennis Notenboom per mail: d.notenboom@wo2go.nl of bel: 06-51 869 641. Van het dorp Melissant is helaas weinig fotomateriaal uit de oorlog bekend bij de stichting WO2GO, ook dit is uiteraard welkom voor de invulling het paneel.

De voorlopige lijst van personen die op het paneel herdacht zullen worden:

  • Leendert Goedegebuur, 28 november 1913 – 21 november 1939. Tijdens de mobilisatie verdronken tijdens het wachtlopen. Er wordt moord vermoed, aangezien hij de derde in successie was en nadat er extra maatregelen getroffen worden, er geen voorvallen meer gemeld zijn. De sluizen/brug bij Grave was tijdens de Meidagen een belangrijk doelwit van de Duitse troepen, dus mogelijk is er spionage in het spel geweest.
  • Aren van Bodegom, 19 augsutus 1903  - 20 februari 1945. Aren woonde ten tijde van zijn arrestatie in Loosduinen en zat vanaf 21 november 1942 gevangen in het Oranjehotel, vervolgens nog in Kamp Amersfoort en Kamp Vught alvorens op 20 februari 1945 in het beruchte kamp Bergen-Belsen te overlijden aan totale uitputting en mogelijke infectie aan wond aan zijn rechterhand. Hij had acht kinderen.
  • Cornelis van der Mast, 7 april 1922 – 24 september 1944. Kees zoals zijn roepnaam luidde was nogal een opgewonden standje wat hem ook uiteindelijk veel problemen opleverde. Uiteindelijk nabij Asten doogeschoten door de Duitsers nadat hij een tweetal Duitse soldaten zou hebben gedood met een handgranaat.
  • Hendrik van der Mast, 15 augustus 1931 – 23 april 1944. Hendrik kwam om het leven na het ‘spelen’ met een explosief op het Melissantse Gors. Een andere jongen uit Melissant raakte zwaargewond, maar overleefde het voorval.
  • David Doornheim, 6 april 1890 – 3 mei 1945. David werd gevangen genomen omdat hij hout had gestolen uit het spergebied. Via diverse omwegen en kampen kwam hij op het gevangenenschip Cap Arcona dat gezonken in is in de Lubeckerbocht door geallieerd vuur.
  • Dirk Sieling, 25 september 1920 – 11 maart 1945. Na te zijn ondergedoken op diverse adressen voor verzetsactiviteiten, werd Dirk uiteindelijk toch gearresteerd. Drie ontsnappingspogingen werden ondernomen, maar telkens vruchteloos. Uiteindelijk stierf hij na martelingen in kamp Neuengamme.
  • Jan Zandee, 17 mei 1885 – 15 november 1944. Jan werd gearresteerd na verraad voor het in bezit zijn van een antiek en onbruikbaar wapen. Na diverse kampen in Nederland te hebben gezeten, overleed hij in het kamp Gross-Rosen, een zogenaamd 'Nacht und Nebel' kamp waar de gevangen barbaars werden behandeld en vaak moesten werken tot de dood er op volgde.
  • Johannes van Rumpt, 16 januari 1878 – 11 juli 1945. Een gepensioneerd KNIL militair, overleden in het Jappenkamp Mater Dolorosa in Batavia.
  • Johan Bechtum Czn., 3 januari 1924 - 8 februari 1946. Johan was tewerkgesteld in Duitsland met de eerste Arbeitseinsatz van 1943. Hij werd eind maart 1945 ziek en keerde terug naar huis. Na een lang ziektebed is hij uiteindelijk overleden.
  • Maurice Albert Stratton, ??-??- 1911 - 18 september 1941. Kwam om het leven toen zijn toestel werd neergeschoten boven de Noordzee ter hoogte van het Belgische Blankenberge, zo’n 20km uit de kust. Op 19 oktober 1941 spoelde zijn ontzielde lichaam aan op  het Melissantse Gors, ter hoogte van de Halsdijk. De Engelse vliegenier is enkele jaren nadat de oorlog afgelopen was, herbegraven op de Bergen op Zoom War Cemetery.