Nu op de radio: Archipel bij nacht

Interessante lezing door Barbara Baarsma

Foto

In een goed gevulde aula van de Rsg Goeree Overflakkee (RGO) luisterden bijna 250 belangstellenden, waaronder zeker 80 leerlingen, op donderdag 10 november 2016 naar een boeiende lezing van oud-leerling Prof. dr. Barbara Baarsma. In haar verhaal ging zij vooral in op de huidige economische situatie in Nederland en de uitdagingen voor het komende kabinet. Ook de presidentskeuze in de VS kwam aan de orde.

Mevrouw Baarsma begon met een korte terugblik op haar schooltijd. Ze vertelde dat ze met veel genoegen daaraan terugdacht, omdat ze een zeer gedegen opleiding had gekregen op de RGO. Overigens gaven veel van haar oud-docenten acte de présence. Opmerkelijk was de verbondenheid die ze nog steeds voelt met het oude gebouw, met zijn karakteristieke hoge ramen en prachtig trappenhuis. Een tekening van het gebouw van de oude Rijks siert nog steeds haar werkkamer.

Passie voor wiskunde en economie
Na haar eindexamen in 1988 bleek een kort studiejaar Industriële Vormgeving in Delft geen succes: "Kleien kon me niet boeien". Wel ontdekte ze toen definitief haar passie voor de wiskunde en de economie en ging ze in Amsterdam studeren. Aan leerlingen maakte ze duidelijk dat, om succesvol economie te studeren, de keuze voor Wiskunde B verstandig is.

In de loop van haar betoog kwamen allerlei economische problemen aan de orde. Nederland heeft meer geleden onder de crisis van de afgelopen acht jaar dan de ons omringende landen. Dat komt onder meer door de schuldenlast die particulieren hebben in hypothecaire leningen en de immense vermogens van de pensioenfondsen.

Ook maakte ze duidelijk dat de verhoging van de AOW-leeftijd noodzakelijk is om deze uitkering in de toekomst mogelijk te houden. Veel oudere mensen zullen dit niet plezierig vinden, maar je kan simpel uitrekenen dat het niet anders kan.

Verkiezingen: belangen en feiten
Zorgelijk is dat bij verkiezingen mensen zich laten leiden door hun primaire belangen en niet door de feiten. In dat verband werd gewezen op recente verkiezingsuitslagen zoals bij de Brexit en de presidentsverkiezingen in de VS. Opmerkelijk is dat in beide gevallen de keuze van jonge kiezers scherp afwijkt van de uiteindelijke uitslag. De generatie die het langst met de toekomst te maken heeft moet dus tegen zijn zin werken met de keuze van een oudere generatie. Zowel in het Britse als het Amerikaanse geval lijkt die keuze ingegeven door gevoel en niet door feiten. Dat geeft te denken voor de aanstaande verkiezingen in ons land. Hoe kun je mensen weer zover krijgen dat ze zich laten leiden door feiten?

Liesbeth Zegveld in eerstvolgende 'RGO-100 college tour'
De volgende avond in de 'RGO-100 college tour' zal op 2 februari 2017 worden verzorgd door Liesbeth Zegveld, advocate in mensenrechtenzaken. Zij was recent nog in het nieuws in verband met een zaak over de treinkaping door Molukkers in 1977, en eerder als advocate voor nabestaanden van de val van Srebenica en van het bloedbad in Rawagede. In alle gevallen betreft het spraakmakende zaken en dat onderwerp zal zeker een interessante avond opleveren.