Nu op de radio: Archipel bij nacht

Kaaipleinen Oostflakkee ondergaan metamorfose

Foto

In de Toekomstvisie 2030 van de gemeente Oostflakkee staan de kernwoorden groen, groei en kwaliteit. De gemeenteraad heeft aangegeven ook voor de kaaipleinen in Den Bommel, Ooltgensplaat en Oude-Tonge nadrukkelijk een kwaliteitsimpuls voor ogen. Den Bommel heeft nu de spits afgebeten. Oude-Tonge en Ooltgensplaat zijn de komende jaren aan de beurt.

Den Bommel
Op 18 juli 2007 heeft de gemeente Oostflakkee een inwonersavond georganiseerd over de herinrichting van het Kaaiplein in Den Bommel. Samen met omwonenden en gebruikers is gesproken over een nieuwe inrichting van het plein om het voor iedereen een beter aanzien te geven. Kernwoorden die tijdens de avond naar voren kwamen waren openheid, functionaliteit en beeldkwaliteit. Op basis van deze kernwoorden is een concept gemaakt, dat op 9 april 2008 is gepresenteerd aan de bewoners van Den Bommel. De aanwezigen herkenden hun eigen inbreng in het ontwerp en het werd dan ook positief ontvangen. Na deze avond kon de uitvoering van de herinrichting van start gaan. De werkzaamheden zijn in het voorjaar 2009 afgerond. Wethouder Van der Valk geeft aan dat het op deze manier echt een kaaiplein is voor en door de bewoners van Den Bommel. "De inbreng van de inwoners heeft geleid tot een uitstekend, breed gedragen en haalbaar ontwerp waar iedereen trots op kan zijn", aldus de wethouder.

Oude-Tonge
In Oude-Tonge wil de gemeente voor het Kaaiplein eenzelfde lijn volgen als in Den Bommel. Op 22 april 2009 heeft de eerste inwonersavond plaatsgevonden. Omwonenden en belanghebbenden waren aanwezig om hun wensen en ideeën voor de toekomstige inrichting kenbaar te maken. Op basis van deze inbreng heeft een stedenbouwkundige twee conceptontwerpen gemaakt voor de herinrichting van de Kaai. Deze ontwerpen bespreekt de gemeente met inwoners uit Oude-Tonge op maandag 29 juni 2009.

In Oude-Tonge is het traject iets gecompliceerder dan in Den Bommel, aangezien dit Kaaiplein voor meerdere doeleinden inzetbaar moet zijn. Maar ook hier hoopt de gemeente er samen met omwonenden en belanghebbenden uit te komen, zodat de uitvoering van de herinrichting zo spoedig mogelijk kan starten.

Ooltgensplaat
In Ooltgensplaat valt de herinrichting van de Kaai en omgeving onder het project 'Ontwikkelingsplan Ooltgensplaat'. Het Ontwikkelingsplan bestaat naast het Kaaiplein uit het Havengebied, de Voorstraat, het gebied rond het oude raadhuis en het bedrijventerrein aan de Dorpsweg. Voor het gehele plan heeft de gemeenteraad intussen een voorbereidingskrediet van 100.000 euro vrijgegeven. Inmiddels heeft de eerste inwoneravond plaatsgevonden. De avond bestond uit een workshop over het Havengebied, de Voorstraat en de Kaai. Bewoners van de Voorstraat, Kaai, Brandewijnstraat en Slikdijk waren aanwezig om hun inbreng te geven over de thema's Recreatie, Parkeren en Inrichting en uitstraling. De ingebrachte suggesties en ideeën worden op dit moment verder uitgewerkt en globaal begroot. De uitkomsten worden vervolgens meegenomen in het Ontwikkelingsplan Ooltgensplaat met daarbij een korte en lange termijn planning.