Kleuters krijgen verkeersles met de vrachtauto

Foto

De dodehoek van een vrachtauto kan erg gevaarlijk zijn, met name voor jonge kinderen. Hoe maak je dit kinderen van 4 tot 6 jaar duidelijk? Op basisschool Buten de Poorte doen ze dat door met een echte vrachtauto te oefenen.

Ronnie ter Maat van Ter Maat Transport kwam met zijn wagen naar de school aan de Tuinen in Goedereede. Hier gingen de kleuters in groepjes van twee naar de vrachtwagen toe. Het ene kindje op de fiets aan de rechterkant van de wagen en het ander kindje op de bestuurdersstoel in de cabine. De kinderen konden elkaar zien in de spiegel en hebben naar elkaar gezwaaid terwijl het kind op de fiets naar voren fietste. Als de mini chauffeur z'n klasgenootje niet meer kon zien, moest hij of zij toeteren. Hierdoor hebben de kleuters zelf ervaren hoe moeilijk het is voor een vrachtwagenchauffeur om langsfietsende kinderen te ontwijken. Er werd uiteraard hard en luid getoeterd door de enthousiaste leerlingen van groep 1 en 2. Het advies is dan ook: bij vrachtwagens, maar ook bij bussen, moet je niet in de buurt gaan fietsen en niet inhalen.

Alle kinderen hebben de verschillende posities bekeken en er veel van geleerd. Dit was weer een mooie praktijkles van deze SEEF school die extra aandacht besteedt aan praktische verkeersvaardigheid. Met dank aan de vele hulpouders van de school.