Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

KNRM helpt mens en dier

logoknrmIn januari 2012 zijn door de KNRM in Stellendam en Ouddorp in totaal zeven acties uitgevoerd. Station Ouddorp ontving een melding van een zeehond in nood op het strand in de buurt van strandovergang Westhoofdduinpad. De redders, goed voorbereid met dekens en handdoeken om zich tegen zeehondenbeten te beschermen, zagen bij aankomst de zeehond in zee verdwijnen.

In samenwerking met de Ouddorpse Reddingsbrigade werd een zeehond in de Kwade Hoek gered. En voor een windsurfer die door een gebroken mast ter hoogte van 't Gorsje in moeilijkheden was gekomen werd met de de Baron van Lynden uitgevaren.

In Stellendam voer de Antoinette uit om een visser, vanwege familieomstandigheden, naar de wal te brengen. Na een melding over een moeilijk te definiëren drijvend object, trof de bemanning van de Antoinette een dode zeehond aan bij de grote sluis. En een vastgelopen visserkotter werd naar dieper water begeleid. Tijdens een zoekactie naar een vermist bootje met recreatievissers met de Neeltje Struijs op het Haringvliet, ontving de bemanning het bericht dat het bootje en de mensen terecht waren en kon de actie worden beëindigd.

Het zijn relatief rustige maanden voor de reddingstations Stellendam en Ouddorp. Desalniettemin zijn schippers en opstappers het gehele jaar door 24 uur per dag, zeven dagen per week oproepbaar. Dit jaar zijn twee redders, Albert van Rossum en Mark Grinwis, tien jaar verbonden aan de KNRM, station Stellendam. Twee mannen die zich belangeloos inzetten om hun medemens te helpen. Wat drijft mensen om huis en haard te verlaten wanneer een mens of dier in nood is? Albert van Rossum: "Je moet het zien als een hobby, niet als een verplichting. Het is mooi om op zee te varen, de vrijheid te voelen en wat te kunnen betekenen voor een ander. Zo draag ik mijn steentje bij aan de samenleving en haal daar weer mijn voldoening uit. We hebben een leuk team. Iedereen heeft zijn kwaliteiten. Wanneer er een prestatie moet worden geleverd, dan sta je er ook met elkaar, dan ga je er voor als team. Een fantastisch mooie club. De uitdaging is dat je nooit van tevoren weet waar je terecht komt. De KNRM is voor mij een grote familie. De tijd en inspanning die het mij kost, betaalt zich terug in de ontspanning en gezelligheid die ik bij de KNRM vind."

"Het is een gave om hulpverlener te zijn", vertelt Mark Grinwis. Mark was als zestienjarige al lid van de Ouddorpse Reddingsbrigade. Als opstapper kwam hij tien jaar geleden bij het KNRMstation Stellendam. Inmiddels is Mark plaatsvervangend schipper. "Het helpen van mensen is waar het voor mij om gaat. Ik vind het bijzonder dat we met mensen met een verschillende achtergrond en beroep toch allemaal hetzelfde doel hebben: het helpen van mensen. We investeren veel, zoals de oefeningen die we uitvoeren. Het is wel eens voorgekomen dat we met heel slecht weer zee op gingen om te oefenen terwijl de vissersboten voor het slechte weer naar binnen kwamen." Mark is ook SAR liaison. Dat houdt in dat hij samen met twee andere KNRM-ers van het station Stellendam in dienst is van de Kustwacht. Bij situaties wanneer de overheid opschaalt, wordt er een commandocentrum ingericht en zal Mark de Kustwacht adviseren over het inzetten van de middelen van de KNRM. Daarnaast is Mark voor de stations Stellendam, Dordrecht, Ouddorp en Neeltje Jans controleur veiligheidsmiddelen."

Zoals Albert van Rossum en Mark Grinwis zijn er in Stellendam en Ouddorp meer dan veertig medeburgers die zich geheel vrijwillig met elkaar inzetten om mens en dier op en in het water rondom ons heen te helpen. De KNRM ontvangt geen financiële steun van de overheid en is geheel afhankelijk van donaties. Wilt u de mensen van de KNRM steunen, dan is uw donatie meer dan welkom. We kunnen nu eenmaal niet allemaal in de reddingboot springen om uit te varen. Maar we kunnen allemaal wel een bijdrage leveren op ander gebied. Uw donatie is zó welkom. Voor mee informatie kunt u kijken op www.knrm.nl.