Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Koninklijke Onderscheiding de heer J. Bezuijen

Foto

Op 8 maart 2010 ontving de heer J. Bezuijen een Koninklijke Onderscheiding van burgemeester G.J. van de Velde-Wilde. Deze uitreiking vond plaats in Sport- en Zalencentrum Dorpstienden in Ouddorp.

Onderstaand de toespraak die burgemeester van de Velde-Wilde deze avond hield:

Dames en heren,

Een beetje later op de avond, maar ik zou graag even de regie overnemen.

Destijds kreeg ik een uitnodiging om aanwezig te zijn bij het afscheid van de heer Bezuijen als dirigent van uw koor, de Christelijke Gemengde Zangvereniging Hart en Stem. Ik had toen een dubbele afspraak. Ik had al beloofd om bij de basisschool in Goedereede bij een activiteit aanwezig te zijn. Toen ik alsnog naar Ouddorp ging, kwam ik te laat aan. En dat was jammer, want er was geen moment om uw vertrekkende dirigent nog een paar woorden mee te geven. Die tijd is er nu wel en dus meneer Bezuijen, oftewel Jan Bezuijen, daar gaan we vanavond nog eens even bij stil staan.

Al vanaf 1978 ben je dirigent geweest van dit koor. Je hebt zelf aangegeven daar mee te willen stoppen. Je wilt nieuwe wegen bewandelen en je verder ontplooien. En dan moet je keuzes maken.

Toch wil ik vanavond nog eens stil staan bij al die zaken die je zo in de afgelopen jaren hebben beziggehouden. Dit alles naast je normale werk als uitvoerder bij aannemingsbedrijf Huurman uit Delft.

Je opleiding in de muziek heb je grotendeels genoten van je vader, de heer Siemon Bezuijen en van Jaap Westhoeve. Daarna ben je orgel en piano gaan studeren bij Jan van Dijk en Gerrit Zoon. Voor het kerkelijk orgelspel heb je gestudeerd bij Jan Eelkema en Joop Schets. Voor koordirectie heb je gestudeerd bij de Federatie Nederlandse Zangersbond. Bij de Kurt Thomas stichting heb je orkestdirectie gestudeerd. In 1978 ben je als beiaardier gaan studeren bij Peter Bakker aan de Nederlandse beiaardierschool in Amersfoort, welke je in 1984 met goed gevolg hebt afgerond.

1. Tot 2003 was je ook de artistieke leider van kinderkoor Jong Begonnen en van het voormalig jeugdkoor Van Knop tot Bloem.
2. Je bent organist geweest van de Geformeerde Gemeente te Ouddorp.
3. Je bent organist geweest van de Hervormde Gemeente te Ouddorp.
4. Je was organist in Brouwershaven.
5. Je hebt in de Lutherse kerk in Zierikzee gespeeld.
6. Je bent sinds 1994 tot nu nog actief organist in de Hervormde Gemeente van Goedereede en sinds 1992 van Stad a/h Haringvliet.
7. Je bent betrokken geweest bij de oprichting van het zangkoor in Goedereede.
8. Je was vele jaren betrokken bij het mannenkoor Jubilate Deo te Ouddorp.
9. Je hebt 15 jaar het opgeheven koor van de Christelijk Gemengde Zangvereniging Hellevoetsluis begeleid.
10.  Je bent sinds 1978 stadsbeiaardier, waarbij je concerten vanaf de toren organiseert, zelf ook gastoptredens verzorg op diverse plaatsen in het land en zelfs in Amerika. In die hoedanigheid sprak je mij vorig jaar aan omdat je nog één grote wens had. Namelijk de aanschaf van twee klokken zodat de beiaard kompleet is. En wat is het geweldig dat ook die wens in vervulling gaat! Recent zijn de klokken gegoten en zullen dus binnenkort opgehangen worden in de Toren.
11. Je bent ongeveer 15 jaar lid van de Commissie Beschermd Stadstoezicht en Monumenten van de gemeente Goedereede geweest.
12. Momenteel heb je zitting in de Commissie Cultureel Erfgoed van de gemeente Goedereede. Met name je deskundigheid over monumentale panden en restauraties is daarbij van grote meerwaarde voor deze commissie en daarvoor wordt je zeer gewaardeerd.
13. Je draagt ook elk jaar je steentje bij aan de organisatie van de Open Monumentendag. En wie kan zeggen dat hij de burgemeester, en het jaar daarna de vrouwelijke raadsleden, zover heeft gekregen om de grote klok te luiden?
14. Verder heb je nog een aanzienlijk periode zitting gehad in de Ondernemingsraad van Aannemingsbedrijf Huurman.


Beste Jan, het is bijna niet te bevatten dat je al deze werkzaamheden gewoon even naast je gezin en naast je reguliere werkzaamheden deed. Met een enorme betrokkenheid en drive, met een volledige inzet en nog steeds is er die honger naar meer. Want het stoppen bij Zangverening Hart en Stem is om weer wat tijd vrij te maken om je verder te verdiepen en te studeren voor je werk als beiaardier.

Ik denk dat wij hier allemaal heel erg onder de indruk zijn van je staat van dienst. En ik zie uit naar het eerste beiaardierconcert dat je gaat geven als de twee andere klokken er hangen.

Voor al die inzet, voor al die uren, voor al die mooie resultaten willen we je vanavond nog eens nadrukkelijk in het zonnetje zetten.

En ik ben dan ook bijzonder trots dat ik het Hare Majesteit Koningin Beatrix heeft gehaagd om je per 29 januari 2010 te benoemen als Lid in de orde van Oranje Nassau. Dit op voordracht van het bestuur van de Zangvereniging Hart en Stem, ondersteund door Aannemingsbedrijf Huurman, de Hervormde Gemeente Stad a/h Haringvliet, de Hervormde Gemeente Goedereede, de voormalige voorzitter van de opgeheven Christelijk Gemengde Zangvereniging Hellevoetsluis en de Gemeente Goedereede!