Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. M.A. van Hoepen

Prof. dr. M.A. van Hoepen ontving op vrijdagmiddag 14 januari 2011 tijdens zijn afscheidscollege aan de Erasmus Universiteit Rotterdam de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding werd uitgereikt door Waarnemend burgemeester drs. P. Zevenbergen van de gemeente Middelharnis.

De heer Van Hoepen levert zowel door zijn inspanningen in zijn hoofdfunctie als op vrijwillige basis een enorme bijdrage aan de samenleving. Zijn hoofdfunctie en zijn neventaken die daarmee verband hebben zijn van grote betekenis op wetenschappelijk gebied. Daarnaast zet decorandus zijn deskundigheid ook vrijwillig in op lokaal religieus gebied. Bij de kerkelijk Hersteld Hervormde Gemeente Sommelsdijk vervult hij taken die van groot belang zijn. De-corandus verricht (of heeft verricht) veel functies bij en voor vele diverse instanties.

Decorandus is vanaf 1982 hoogleraar Bedrijfshuishoudkunde en Accountancy aan de Eras-mus Universiteit Rotterdam en vanaf 1993 gasthoogleraar accountancyopleiding Universiteit Nederlandse Antillen/Curaçao Institute for Social and Economic Studies.

De aanvraag is ingediend ter gelegenheid van zijn emeritaat aan de Erasmus Universiteit op 14 januari 2011. De heer Van Hoepen heeft binnen de Erasmus School of Economics diverse bestuurlijke functies vervuld, in het bijzonder die van voorzitter van de Vaste Commissie voor Onderwijs, van de Vakgroep Kosten- en Winstbepalingsvraagstukken en van de Exa-mencommissie. Op internationaal gebied was hij in 1977 betrokken bij de oprichting van de European Accounting Association, waarvoor hij daarna diverse functies heeft vervuld.

Zijn wetenschappelijke verdiensten blijken uit een indrukwekkende lijst van publicaties (1973 - heden). Decorandus maakt gedurende een lange periode deel uit van de Ondernemings-kamer van het Gerechtshof in Amsterdam. Hij heeft een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het jaarrekeningrecht en was betrokken bij diverse baanbrekende arresten die het corporate gouvernance landschap in Nederland hebben beïnvloed. Als lid en later vice-voorzitter van de Raad voor de Jaarverslaggeving heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de bevordering van de kwaliteit van de financiële verslaglegging in Nederland.

2009 - heden Member of the EU Standards Advice Review Group (SARG)
2008 - heden Lid Raad van Toezicht Curamare
1988 - 2002 Lid en later vice-voorzitter Raad over de Jaarverslaggeving
1986 - heden Raad-plaatsvervanger en Raad bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam
1985 - 2004 Partner van Deloitte Accountants
1982 - heden Hoogleraar Bedrijfshuishoudkunde en Accountancy