Lange aanrijtijden politie op Goeree-Overflakkee

Foto

De politie was in 2012 gemiddeld genomen in 92,4% van de gevallen binnen een kwartier ter plaatse bij een noodhulpmelding. Dit is een landelijk gemiddelde. Dat percentage is ongeveer gelijk aan de vorige meetperiode (92,6%). In spoedeisende gevallen streeft de politie ernaar binnen een kwartier ter plaatse te zijn. Uit cijfers blijkt dat het op Goeree-Overflakkee vaak langer duurt dan een kwartier voordat de politie ter plaatse is.

In de voormalige gemeente Goedereede was de politie in 61,4% gevallen op tijd , in de voormalige gemeente Oostflakkee in 64,6%, in de voormalige gemeente Dirksland in 83,6% en in de voormalige gemeente Middelharnis in 87,2% (bron: RTL Nieuws).

Tot nu toe is per gebied of regio, in overleg met het lokaal bestuur, bepaald in hoeveel procent van de gevallen de streeftijd gehaald moet worden. In de meeste regio's ligt die norm op 90 procent. Door het verschil in bereikbaarheid, zijn er in Nederland veel verschillen tussen gemeenten wat betreft de aanrijtijden. 174 gemeenten haalden niet de 90%. Dit aantal is ongeveer gelijk aan de vorige meetperiode, toen 171 gemeenten dit niet haalden. Dit heeft voornamelijk te maken met bereikbaarheid van gebieden. Zo is de situatie op Goeree-Overflakkee lastig vanwege de uitgestrektheid van het gebied. Daarom ligt de gestelde norm ook lager. Als plaatsen lastig te bereiken zijn en daardoor een langere aanrijtijd wordt verwacht, wordt veelal telefonisch contact gehouden met de beller en kijkt de politie of op afstand al enige hulp valt te bieden.