Nu op de radio: Archipel bij nacht

Leen Tijl uit Nieuwe-Tonge wint belangrijke duivenwedstrijd

Foto

In de zomermaanden worden wedstrijden met postduiven gehouden. In speciaal geconditioneerde vrachtwagens worden ze vervoerd naar België of Frankrijk. De afstanden variëren van 100 tot wel 1000 kilometer. Onlangs was er weer een landelijke wedstrijd vanuit de plaats Cahors. Leen Tijl uit Nieuwe-Tonge won op deze vlucht de eerste prijs.

Het was niet de eerste keer dat hij zo'n belangrijke vlucht won; in totaal heeft hij nu al maar liefst zes keer een nationale titel gewonnen en dat is echt uniek.

Dit keer werden er 20.000 duiven vervoerd naar het zuiden van Frankrijk. De manden werden vrijdagmiddag om 13:00 opengemaakt en de duiven konden beginnen aan de terugreis van ruim 800 km. Onderweg naar Nederland was het prachtig weer. De afstand was echter te groot om nog voor het donker thuis te komen. Maar deze duiven zijn eraan gewend om onderweg te overnachten. Normaliter vliegen ze niet in het donker, een enkeling doet dat echter wel. Tegenwoordig zijn hele gebieden 's nachts zodanig verlicht, dat de postduif zich goed kan oriënteren. Zo ook de duif van Leen Tijl. Toen Leen zaterdagochtend vroeg bezig was met de verzorging van de nog thuis zittende duiven, zag hij een duif aan komen vliegen uit het westen. Met een fraaie boog landde ze op het duivenhok en ging snel het hok in. Het elektronisch constateersysteem registreerde de aankomst om 1 minuut over 6. Dat bleek dus de eerste prijs te zijn van deze nationale vlucht.

Wil je ook aan een duivenwedstrijd meedoen zonder dat jezelf duiven hebt? Dat kan. Je kunt zelfs mooie prijzen winnen. Tevens zal een bedrag geschonken worden aan een goed doel met maatschappelijk belang op Goeree-Overflakkee. Voor verdere informatie zie de site www.samenspelgo.nl of neem contact op met Jaap de Blok van de werkgroep Promotie Postduiven Goeree-Overflakkee te bereiken op telefoonnummer 0187-482669. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met een lid van de plaatselijke postduivenclub. Ze helpen u graag verder.