Leerlingen CSG Prins Maurits in top 10 'Yougi Zoekt'

Foto

In het kader van voorlichting voor techniek hebben alle mavo-2 leerlingen van CSG Prins Maurits meegedaan aan een uitvindwedstrijd van 'Yougi Zoekt'. Deze wedstrijd werd georganiseerd door YouTech: een platform voor jongeren tussen de 10 en 15 jaar, waar je op inspirerende wijze info kunt vinden over de nieuwste uitvindingen en te gekke beroepen.

De organisatie achter deze techniekverkiezing is TechniekTalent.nu, een uniek samenwerkingsverband van bedrijfsleven, koepelorganisaties en scholen. Het doel van deze organisatie is jongeren interesseren voor techniek en een technische carrière. De technieksector heeft in de toekomst nieuwe talenten hard nodig en geeft jonge mensen alle mogelijkheden zich verder te ontwikkelen in hun loopbaan. CSG Prins Maurits is zich hiervan bewust en docenten besteden hier dan ook de nodige aandacht aan.

Donderdag 5 februari 2015 kwamen er twee Ambassadeurs van de Techniek op school. Daarna werden de ideeën snel bedacht en ingestuurd. Vervolgens moesten de leerlingen zoveel mogelijk publieksstemmen verzamelen en werden de inzendingen beoordeeld. Op vrijdag 13 februari werd de uitslag bekend gemaakt. Van de CSG Prins Maurits waren maar liefst 6 groepen geselecteerd voor de regio-finale. Zij behoorden tot de top 10 van de regio Zuid-Holland, een fantastische prestatie.


Vrijdag 27 februari (in de vakantie) werden deze leerlingen verwacht in de stadsbibliotheek van Rotterdam. De gehele dag hebben ze hun idee verder uitgewerkt onder begeleiding van diverse technici en een industrieel ontwerper en hebben ze geprobeerd een prototype in elkaar te zetten. Aan het eind van de middag mochten ze hun product presenteren.
 Jan-Leen, Roan en William ontwikkelden een chip voor een beugel die informatie verzamelt over bijvoorbeeld de stand van de tanden en de schoonheid. Dit kan een overbodig bezoekje aan de orthodontist voorkomen. 
Rosalie en Marianne bedachten een productscan. Deze scancode kan op de verpakking van producten of op het prijskaartje op het schap aangebracht worden. Met een smartphone kan dan direct de product- en verkoopinformatie zichtbaar worden.
Om te voorkomen dat een baby het te koud krijgt, bedachten Nicole, Joëlla en Natascha een kledingstuk dat je op een vaste temperatuur kunt instellen.
 Emma, Lieke en Marith bedachten een inktwisser. Papier kan op deze manier hergebruikt en fouten hersteld worden. 
Helaas konden de dames niet mee naar de ontwikkeldag, maar gelukkig hadden ze goede vervanging geregeld in de persoon van Claudyne en Kirsten. Johanan, Joran en Bjorn bedachten de slimme wc: de schoonmaak en het doortrekken van de wc kan via een iPad geregeld worden. Hoe geweldig zou dat zijn voor een openbaar toilet? 
Teun en Alex (de laatste als vervanger van Jan-Leen) ontwierpen een diefstalveilige portemonnee. Alleen met een vingerafdruk is deze portemonnee te openen en een ingebouwd gps-systeem zorgt ervoor dat de portemonnee altijd te traceren is.


Na de presentaties was het even wachten op de uitslag. Eén topidee kon door naar de finale. Dit was nipt een andere school, maar het behoren tot de top 10 van de regio Zuid-Holland is een prestatie om trots op te zijn. Deze geweldige ervaring zullen de leerlingen niet snel vergeten. 
Vanaf 18 maart 2015 zal er een filmpje van deze dag te zien zijn op YouTube 
(Yougi Zoekt - regio Zuid-Holland).