Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Liggeldregeling openbare aanlegplaatsen Grevelingenmeer

Voor het gebruik van de openbare aanlegplaatsen aan het Grevelingenmeer geldt tussen 1 april en 1 november 2010 een liggeldregeling. Watersporters kunnen hun seizoenskaart of zevendaggenkaart kopen bij diverse adressen rond het Grevelingenmeer. In de Grevelingen bevinden zich, verspreid over het hele meer, diverse openbare aanleghavens en steigers.

Er zijn drie speciaal aangelegde watersporteilanden. Hier zijn afvalcontainers en toiletten, evenals bij de steigers aan de vaste wal. Vaak zijn er mogelijkheden voor het maken van een wandeling en andere vormen van dagrecreatie. Bij de aanlegplaatsen bij de natuureilanden zijn de voorzieningen beperkt tot afvalcontainers en in het hoogseizoen een toiletvoorziening.

Tarieven

  • Zevendagenkaart 12,50 euro
Deze kaart is zeven kalenderdagen geldig vanaf de dag van afstempeling. Deze kaart dient
goed zichtbaar op het schip aangebracht te zijn.
  • Een seizoenkaart 49 euro
Deze kaart is geldig vanaf 1 april t/m 31 oktober 2010 en dient goed zichtbaar op het schip aangebracht te zijn. Bij een seizoenkaart hoort een vaantje, dat in de mast gehangen dient te worden, de controleur kan dan al vanaf een afstand zien dat de eigenaar van de boot een seizoenkaart heeft.
  • Zevendagenkaart bij de controleur 19 euro (inclusief administratiekosten)

De kosten van onderhoud en schoonhouden van deze openbare voorzieningen kunnen niet volledig worden gedekt uit de algemene belastingmiddelen. De liggeldregeling is bedoeld om gebruikers van de openbare aanleghavens en steigers ook iets bij te laten dragen in deze kosten.

Overtreding van de liggeldregeling
Indien bij controle blijkt, dat geen geldige kaart en/of vaantje kan worden getoond, dan volgt een navordering door de controleur (handhavers van G.Z-H of Staatsbosbeheer).

Drie/vijf dagenregeling (Algemene Verordening)
Naast de liggeldregeling, is voor de openbare aanlegplaatsen in de Grevelingen de drie/vijf dagenregeling van kracht. Deze regeling houdt in, dat buiten de jachthavens een vaartuig maximaal drie dagen op dezelfde plaats mag liggen (ook ankeren is een ligplaats innemen). Na maximaal drie dagen moet het vaartuig tenminste 1.000 meter (hemelsbreed gemeten) worden verplaatst en mag dat vaartuig gedurende vijf daaropvolgende dagen geen ligplaats innemen binnen deze 1.000 meter. De drie dagenregeling is bedoeld om te voorkomen dat watersporters de openbare aanlegplaatsen gebruiken als vaste ligplaats. De Drie dagenregeling draagt ook bij aan een goede roulatie van de schepen, zodat wordt voorkomen dat de mooiste plekjes steeds door dezelfde watersporters worden bezet.

Voor meer informatie over de liggeldregeling, de openbare aanlegplaatsen en de verkooppunten van de zevendagen -of seizoenskaart kunt u kijken op www.grevelingen.nl. Vanaf dit jaar is het niet langer mogelijk een liggeldkaart te kopen in het bezoekerscentrum Grevelingen op De Punt en bij het kantoor van het natuur- en recreatieschap bij de haven van Bommenede.