Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Lokale omroepen voorlopig niet via Digitenne

Foto

Voorlopig zullen televisiekijkers via Digitenne het nog steeds zonder lokale omroepen moeten stellen. De afgifte van een vergunning voor het mogen uitzenden via DVB-T (in de volksmond bekend als Digitenne) is vooralsnog alleen toegekend aan het bedrijf Digitenne.

Andere frequentieruimte zal op korte termijn niet worden vrijgegeven, aldus Agentschap Telecom in een brief aan de organisatie FlakkeeNieuws. Dit nieuwsmedium voor Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland) was begin 2009 gestart met experimentele uitzendingen via Digitenne.

FlakkeeNieuws was daarmee de tweede organisatie in Nederland die een lokaal televisiesignaal gratis via de lucht mocht verspreiden. Voor het ontvangst was geen abonnement nodig bij Digitenne. Al eerder mocht RTV Stadskanaal uitzenden via Digitenne. Inmiddels hebben meerdere omroepen de mogelijkheid gekregen van Agentschap Telecom om via Digitenne uit te gaan zenden. Echter, allemaal voor tijdelijke duur. Met een experimentele vergunning  is het slechts tijdelijk toegestaan om uit te zenden via Digitenne. "En daar heb je uiteindelijk helemaal niets aan. " aldus Arjan Huizer, woordvoerder van FlakkeeNieuws. "Het mogen uitzenden via Digitenne is natuurlijk helemaal geweldig. Via deze manier kan je een zeer groot gedeelte van je doelgroep bereiken. Ons uitzendgebied ligt onder andere in Ouddorp aan Zee, een gebied waar weinig kabelaansluitingen zijn en veel mensen via Digitenne of schotel kijken. Toen we begin dit jaar de zender aansloten hebben we metingen laten verrichten in de omgeving. Via binnen antennes was het ontvangst slecht maar met de buitenantennes ging het goed. Voor het beste resultaat moesten we iets meer vermogen hebben zodat ook de campings op de kop van het eiland het signaal goed konden ontvangen. Dit was dus het resultaat van het experiment."

FlakkeeNieuws mocht van Agentschap Telecom tot en met mei 2009 experimenteren. Na afronding van het experiment wilde FlakkeeNieuws graag een reguliere vergunning met meer vermogen om zo de lokale omroep blijvend uit te zenden via Digitenne. Maar dit verzoek werd afgewezen. "We zijn uiteraard zeer teleurgesteld. Veel mensen vroegen ons wanneer we nou eindelijk gingen starten met de uitzendingen via Digitenne. Gesprekken met sponsoren waren inmiddels in afrondende fase maar zij zegden hun medewerking alleen toe wanneer er zekerheid was met uitzenden. En met een experimentele vergunning heb je totaal geen zekerheid. En de naam zegt het al, het is puur voor experimenten."

Huizer meent dat het allemaal een luchtbel is waar de lokale omroepen in geloven. De hoop om te mogen uitzenden via de ether kunnen de lokale omroepen voorlopig maar beter laten varen. Agentschap Telecom deelde mede dat er op korte termijn geen nieuwe verdeling noch verdeling van restruimte staat gepland. De omroepen die nu uit mogen zenden via de ether zullen allemaal maar tijdelijk te zien zijn. Uiteindelijk gaat het beeld toch weer op zwart voor de kijker.

Een alternatief op televisie kijken via de kabel is op dit moment alleen streamingvideo via internet. Maar de beleving van televisiekijken via internet op je TV is bij de meeste mensen toch nog steeds niet hetzelfde als gezellig op de bank naar de ‘buis' kijken. Heel langzaam is in Nederland digitale doorgifte van de lokale omroepen via de kabel op gang aan het komen maar voorlopig zien de meeste omroepen de kijkcijfers dalen vanwege het feit dat steeds meer mensen niet meer analoog via de kabel televisie kijken.