Luister radio: Archipel bij nacht of kijk live TV

Maatregelen om rust te bewaren op vogeleiland Markenje

Foto

Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat hebben maatregelen getroffen om recreanten op afstand te houden van het vogeleilandje Markenje in de Grevelingen bij Ouddorp. Het 25 hectare grote Markenje is een beschermd natuurgebied waar vogels zoals de strandplevier, dwergstern, grote stern, zwartkopmeeuw en visdief rust en voedsel vinden.

De hele Grevelingen is een Natura 2000-gebied. Ondanks het verbod om het eiland te betreden, zijn er meldingen van verstoringen door surfers en andere recreanten. Deze verstoringen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de vogels. Wanneer zij zich opgejaagd voelen, verlaten ze hun nesten, wat kan leiden tot het niet uitkomen van eieren of het sterven van jonge vogels door stress en gebrek aan bescherming.

Om dit tegen te gaan, is er nu een zeshonderd meter lange ballenlijn rondom het eiland geplaatst, evenals negen informatieborden aan de westkant van het eiland. Deze borden moeten watersporters duidelijk maken waar de grenzen liggen, zo meldt het AD. Boswachters en andere handhavers zullen strenger toezien op naleving van het betredingsverbod, waarbij overtreders het risico lopen op een boete van 250 euro.

Vogelliefhebbers kunnen vanaf het vasteland toch genieten van het vogelleven op het eiland, zonder de natuur te verstoren. Vanaf de Kortendijk in Goedereede kan men met een goede telescoop het vogelleven op het eiland observeren.