Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Melissant krijgt meer kleur met de Social Sofa

Foto behorende bij Melissant krijgt meer kleur met de Social Sofa
Foto behorende bij Melissant krijgt meer kleur met de Social Sofa
Foto behorende bij Melissant krijgt meer kleur met de Social Sofa

In de schuur van de familie Kardux in Melissant is het een gezellige boel. Een groep enthousiaste inwoners maakt een mozaïek patroon voor de Social Sofa, die een mooie plek in het dorp krijgt. Melissant wordt daarmee een bijzondere en kleurige ontmoetingsplaats rijker. Een Social Sofa is een mozaïekbank die door een groep mensen, bijvoorbeeld een groep buurtbewoners, leerlingen of collega's, naar eigen ontwerp wordt gemozaïekt.

De dorpsraad van Melissant stelde in 2011 samen met de inwoners van het dorp het document "Meer Kunst en Kleur" op want, zo werd aangegeven, "het dorp kan wel wat meer kleur gebruiken". Eén van de ideeën was het maken van een "Social Sofa". Het project is door het dorp omarmd en men is op zoek gegaan naar medefinanciers. Met een bijdrage van Rabobank Goeree-Overflakkee, FidesWonen en Dorpsraad Melissant kwam de realisatie van het project een stuk dichterbij. De Social Sofa Melissant is ook aangemeld bij "Kern met Pit", een leefbaarheidswedstrijd van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij. Het project wordt begeleid door het Social Sofa team uit Tilburg.

Het mozaïek ontwerp van de social sofa is op maat gemaakt en heeft het thema "markante gebouwen en gevels van Melissant" meegekregen. Leerlingen van groep 7 en 8 van beide basisscholen in Melissant hebben hun uiterste beste gedaan om mooie, interessante en bijzondere gevels uit Melissant op papier te zetten. Er zijn negen tekeningen geselecteerd, die in het ontwerp van de bank zijn opgenomen. Een definitieve plek voor de bank in het dorp moet nog worden gevonden.

De Dorpsraad van Melissant zet zich al jaren in om de leefbaarheid in het dorp te bevorderen. Zij pakken diverse projecten op zoals het beschilderen van elektriciteitskastjes, het onderhouden van de bloembakken en het organiseren van allerlei activiteiten.